Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Actueel

 • 30 okt 2019

  Eerst checken dan klikken!

   

  Op 4 oktober is de campagne "eerst checken, dan klikken" van start gegaan. Deze campagne wil mensen bewust maken van het risico van cybercrime. Phising is een belangrijk instrument voor cybercrimenelen. Via e-mails, sms'jes en betaalverzoeken proberen zij je om de tuin te leden, met mogelijk grote gevolgen. 

   

  Meer informatie vind je hier

  De bijhorende toolkit vind je hier

  Phising is een belangrijk instrument voor cybercriminelen. Via e-mails, sms'jes en betaalverzoeken proberen zij je om de tuin te leiden, met mogelijke grote gevolgen. 

   

 • 30 okt 2019

  Terugblik najaarscarrousel 17 oktober

   

  Op 17 oktober organiseerde de VAR haar najaarscarrousel in het Landvast cultureel centrum te Alblasserdam, met op de agenda een drietal actuele onderwerpen.

   

  Vanuit het Trimbos instituut werd een toelichting gegeven op het onderwerp lachgas, wat zijn de (gezondheids-) risico's en wat kun je hier op basis van regelgeving tegen doen?

   

  De stichting Oumnia works gaf in een indrukwekkend betoog indrukken uit de cursus die zij hebben opgezet om ouders weerbaar te maken rondom het onderwerp (islamitisch geïnspireerde) radicalisering. Tenslotte gaf de VNG de contouren van een handreiking omgaan met polarisatie, specifiek voor de aanstaande Sinterklaasintocht.  

   

  Meer informatie over lachgas? In de kennisbank zal op korte termijn een extra item worden toegevoegd.  De gemeente Dordrecht geeft in dit document (inloggen) alvast een toelichting op haar aanpak.

  Meer informatie over de opleiding van Oumnia works kun je hier vinden. Interesse om dit traject op te zetten in je gemeente? Neem dan contact op met leon.heijmans@politie.nl

   

   

 • 30 okt 2019

  200 ondernemers aanwezig bij cybercrimecongres in Hellevoetsluis

   

  Dinsdag 29 oktober werd door de vijf gemeenten op de Zuid-Hollandse Eilanden, het PVO, de VAR en het CCV de derde editie van het cybercongres georganiseerd. Zo'n tweehonderd ondernemers waren te gast in het theater de Twee Hondjes, dat na uitgebreid onderzoek door misdaadverslaggever Peter R. de Vries vernoemd bleek naar een gedicht van Michel van der Plas. Na de opening door Peter R. de Vries en burgemeester Milénè Junius nam een ethisch hacker de zaal mee in de risico's van de ondernemer. Waarom is het MKB een geliefd doelwit voor hackers? Aanvullend vertelde cyberslachtoffer Xander zijn verhaal. 

   

  Na de pauze vertelde het cybercrimeteam van de politie over aangifte doen. Waarom is het zo belangrijk om aangifte te doen? Daarnaast werd de ondernemers ook een vraag gesteld: je huis voorzie je van goede sloten, waarom gebeurt dit digitaal veel minder? De ethsich hacker ging daarna verder in op welke stappen zij kunnen nemen. Schaalbaarheid is daarin wezenlijk: "de bank neemt andere maatregelen dan een kleine ondernemer, maar de basis moet op orde zijn". 

  Als afsluiting van het plenaire programma konden de aanwezigen al hun vragen kwijt aan het discussiepanel. Na Afsluiting konden de ondernemers met een goedgevulde goodybag naar huis. 

  De volgende editie is op 14 november in Barendrecht. Aanmelden kan hier

  Foto: Awé Krijger

   

 • 30 okt 2019

  Terugblik Week van de Veiligheid in de eenheid Rotterdam

   

  In week 41 staat de veiligheid centraal. Want met het invallen van de donkere dagen nemen traditiegetrouw ook de criminaliteitscijfers toe. 

   

  Dit jaar stond de Week van de Veiligheid (7 t/m 13 oktober) in het teken van heling. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen.  Heling is niet alleen strafbaar, u speelt ook in de kaart van de plegers van inbraken, overvallen en ladingdiefstal. 

   

  Het Platform Veilig Ondernemen Rotterdam (PVO) heeft in samenwerking met de Veiligheidsalliantie Rotterdam en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid allerlei activiteiten gefaciliteerd in de Week van de Veiligheid. Een indruk van de activiteiten vindt u hier

   

   

 • 16 okt 2019

  Lichte stijging geregistreerde criminaliteit in de eenheid Rotterdam

  In het eerste halfjaar van 2019 is de totale geregistreerde criminaliteit gestegen met 4 procent ten opzichte van het eerste halfjaar 2018. Tussen 2018 en 2017 was er sprake van een daling. 

  Deze en andere cijfers staan in de vandaag verschenen editie van het Gezamenlijke Veiligheidsbeeld van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. 

  Meer info leest u hier en hier.