Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Actueel

 • 7 aug 2022

  Cyber Sessions voor OOV-ers en CISO's

  We zijn het er allemaal over eens: Gemeenten kunnen niet langer wachten, de digitale veiligheid moet worden geborgd in het gemeentelijke beleid. In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG vijf Cyber Sessions aan. De eerste sessie is hier te bekijken.

  De overige 4 volgen na de zomer.

  Tijdens de online sessies vertellen interessante sprekers over praktische zaken rondom digitale veiligheid: Waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee, welke partners heb je nodig? Daarbij komt de Lokale cyberwegenkaart van het CCV uitgebreid aan bod. Die maakt duidelijk welke rol de gemeente kan pakken, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp kan inroepen. Daarnaast staat het Focusblad Digitale Veiligheid centraal in de sessies. Dit is een aanvulling op het Kernbeleid Veiligheid. Hiermee ondersteunt de VNG gemeenten met het opnemen en uitwerken van het thema digitale veiligheid in het Integraal Veiligheidsplan.

  De eerste sessie is een introductie van het thema, de volgende vier uitzendingen gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: • Eigen huis op orde • Cyberincidenten en cybercrisis • Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit • Online aangejaagde ordeverstoring

  Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier. Dan word je op de hoogte gehouden wanneer de sessies online staan. En als je bent ingeschreven ontvang je na de 5 sessies ook een digitale ‘goody bag’ met informatie en producten rondom digitale veiligheid.

 • 4 aug 2022

  Leerhuis Personen met Verward Gedrag/Wet Zorg en Dwang - Psychogeriatrie: 8/9, Alblasserdam

  Op donderdag 8 september organiseert de VAR van 13.30 - 16.30 in Landvast, Alblasserdam een Leerhuis Personen met Verward Gedrag. Dit Leerhuis staat in het teken van de Wet Zorg en Dwang (WZD) die net als de Wet Verplichte GGZ op 1 januari 2020 in werking trad. De WZD richt zich op onvrijwillige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychogeriatrische problematiek, zoals dementie. In dit Leerhuis richten wij ons op de laatste doelgroep.

   

  Aan het woord komen Eveline van den Berg en/of Els van Schendel, beide GZ-psycholoog bij Aafje, locatie Smeetsland. Zij nemen u mee in de casuïstiek. Met aandacht voor zowel IBS crisis als dementie met zeer ernstig probleemgedrag (D-zep). 

  Ook Marjolein Lotsij is te gast, projectmanager Praktijktuinen Ambulante WZD. Zij zal ons meer vertellen over de ontwikkelingen die nodig zijn in de wijk en in de regio, de knelpunten die worden ervaren en de gevonden oplossingen in de Praktijktuinen.

  Het volledige programma wordt in de week van 22 augustus verspreid.

  Aanmelden kan hier.

 • 4 aug 2022

  Gedragscampagne jonge messendragers gemeente Dordrecht

  De afgelopen 15 jaar is de jeugdcriminaliteit gedaald, maar wel verhardt.  Er zijn zorgen over de toename van jonge verdachten van (steek)wapenincidenten. Het dragen van een mes lijkt er steeds meer bij te horen. De gemeente Dordrecht heeft het afgelopen jaar, naast de wapeninleveractie in 2021, het preventief fouilleren en de inzet van jongerenwerk, ook een gedragsonderzoek uitgevoerd. Want wat drijft de jongeren in Dordrecht nou écht om een mes te dragen?

   

  Gedragsonderzoek

  De onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar wat er in de relatief beperkte literatuur bekend is. Vooral door in gesprek te gaan met jongeren zijn belangrijke inzichten verworven. Deze zijn vervolgens verwerkt in een campagne met als boodschap dat er altijd een andere keuze is - Drop It Dordt.

  Need to belong

  Om de motieven van jongeren om een mes te dragen in kaart te brengen, is gesproken met zowel jongeren die vermoedelijk zelf betrokken zijn bij messengeweld, als met jongeren die meer gekenmerkt kunnen worden als omstanders. Uit deze gesprekken kwamen verschillende aspecten naar voren die invloed hebben op het wel of niet dragen van een mes. Dit leverde interessante en nieuwe inzichten op. Zo bleek het dragen van een mes vanuit veiligheidsgevoelens bij deze jongeren een veel kleinere rol te spelen dan verwacht. De 'need to belong' (de behoefte om erbij te horen) bleek daarentegen sterk aanwezig.

  Drop It Dordt

  Uiteindelijk hebben de bevindingen uit de gesprekken en de literatuur geleid tot de social mediacampagne Drop It Dordt dat bestaat uit verschillende filmpjes. In deze campagne focust de gemeente hoofdzakelijk op de basisbehoefte verbondenheid en de genoemde ‘need to belong'. In de campagne wordt het dragen van een mes afgekeurd door de doelgroep zelf (peer rejection) en wordt een andere sociale norm neergezet. Jongeren hebben meegedacht met bepaalde elementen uit de filmpjes.

  Mediacampagne

  De social mediacampagne startte in december 2021 en was een maand lang te zien via verschillende kanalen van de lokale jongerenwerkorganisatie. De statistieken laten zien dat jongeren geïnteresseerd zijn in de filmpjes. Deze werden relatief lang en vaak bekeken. De campagne wordt nogmaals herhaald in Dordrecht tijdens de regionale steekwapeninleveractie in de Week van de Veiligheid van 10 tot 16 oktober 2022. Ook wordt de campagne dan verder geëvalueerd samen met jongeren en gaat de gemeente weer met hen het gesprek aan over hoe zij de campagne hebben ervaren.

 • 31 jul 2022

  Nieuw addendum Convenant Woonoverlast (gemeente Rotterdam)

  De gemeente Rotterdam heeft een nieuw addendum geschreven, hiermee wordt het convenant woonoverlast geactualiseerd. Het addendum kunt u hier vinden. Ook heeft de gemeente Rotterdam een nieuw uitvoeringsplan woonoverlast.

  Heeft u hierin interesse? Neem dan contact op met ms.deleeuw@rotterdam.nl

 • 24 jul 2022

  Gemeente Rotterdam zoekt vrijwilligers voor HackShield 15-28 augustus

  Vind jij het belangrijk dat kinderen op een leuke manier digitaal weerbaarder worden en heb je wat vrije tijd over? Meld je dan aan als begeleider van HackShield in de GO!GAMING hal van Pathé Schouwburgplein (Rotterdam). Neem voor meer informatie contact op met Archana Ramkhelawan via a.ramkhelawan1@rotterdam.nl.

  Van maandag 15 tot en met zondag 28 augustus (van 12:45 uur tot 16:15 uur) promoot de gemeente Rotterdam HackShield in de GO!GAMING hal van Pathé Schouwburgplein (Rotterdam). 

  Hackshield is een cybersecurity game voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Op een speelse manier leren kinderen zich wapenen tegen digitale ervaringen. Kinderen worden opgeleid tot Junior Cyber Agent en worden gestimuleerd het geleerde ook over te brengen op hun (groot)ouders.

  GO!GAMING is een betaalde speelhal, maar het HackShield spel kan als enige spel gratis gespeeld worden.

  De begeleiders zullen uiteraard gebriefd worden. Uitgebreide ICT kennis is niet vereist, enthousiasme wel! Er wordt een pool samengesteld van vrijwilligers die op basis van een rooster ingepland worden om de kinderen te begeleiden op de locatie.