Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Actueel

 • 20 apr 2021

  Overheidsbrede Cyberoefening en webinars 2021

  Phishing- en malware-aanvallen, ransomware, datalekken, DDos-aanvallen en mobiele bedreigingen. Cybercriminaliteit maakt geen onderscheid tussen de overheid of het bedrijfsleven, het raakt ons allemaal. Eind 2020 werd de gemeente Hof van Twente hard geraakt door een cyberaanval die hun systemen plat legde. Deze aanval laat opnieuw zien hoe cruciaal het is voor de overheid om op de hoogte te zijn en te blijven van alle dreigingen. Dat geldt natuurlijk voor medewerkers, managers en bestuurders. Wie had begin 2020 kunnen voorspellen welke gevolgen de wereldwijde COVID-19 pandemie zou hebben op het dagelijkse leven? De crisis veroorzaakte ongekende veranderingen in de samenleving en heeft onze werkcultuur hervormd. Helaas proberen ook cybercriminelen te profiteren van deze snelle en wijdverbreide veranderingen. Voorbereid zijn en weten wat je moet doen bij een cyberincident is de enige manier om cybercriminelen een stap voor te blijven. Daarom organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het derde jaar op rij de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars. Dit jaar ligt de nadruk op de thema's kennisdelen, testen en oefenen.

  Kortom, ook dit jaar hebben we weer een uitgebreid programma. Cyberveiligheid verdient tenslotte het gehele jaar onze aandacht. Hieronder het programma op een rij:

  • 6 april: start podcast serie te beluisteren via de website, elke 2 weken volgt er een nieuwe aflevering

  • 4, 5, 12, 19, 21 en 26 oktober: Overheidsbrede Cyberwebinars

  • 1 november: Overheidsbrede Cyberoefening 

  Meer informatie is te vinden op de website www.weerbaredigitaleoverheid.nl

 • 20 apr 2021

  Podcast Digitaal Beroofd - Kruip in het hoofd van een slachtoffer en ontdek hoe cybercriminelen te werk gaan

  De Veiligheidscoalitie Midden-Nederland brengt een unieke podcastserie uit over cybercrime waarin slachtoffers hun verhaal doen. Met ‘Digitaal Beroofd’ kruipt de luisteraar als het ware in het hoofd van een slachtoffer en ontdekt hoe daders te werk gaan. Politie, OM, en wetenschap geven een unieke kijk achter de schermen van deze snel groeiende vorm van criminaliteit. Digitaal Beroofd is nu te luisteren op jouw Podcastkanaal. 

  De serie bestaat uit drie afleveringen. 1. Helpdeskfraude 2. Afpersing met DDOS (met name geschikt voor ondernemers/MKB) 3. Vriend-in-nood-fraude

 • 15 apr 2021

  Cyberburgemeesters slaan alarm

  Met een pamflet richting formatietafel roepen 14 ‘cyberburgemeesters’ op tot vaart, middelen en borging van digitale veiligheid in het overheidsbeleid. Cyberburgemeester van de eenheid Rotterdam, Martijn Vroom (Krimpen aan den IJssel) is als deelnemer van het landelijk overleg van de cyberburgemeesters één van de ondertekenaars. 

  Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, ook in de digitale wereld. Dat ze daar zo goed mogelijk invulling aan willen geven, blijkt ook uit de resolutie Digitale Veiligheid die tijdens de ALV van de VNG 12 februari jl. unaniem werd aangenomen. Tot op heden missen ze echter vaart, en duurzame borging in overheidsbeleid. Daarom doen ze een oproep voor:

  • * Een heldere en overzichtelijke governance met één bewindspersoon en één beleidsdepartement die landelijke regie voeren op de aanpak van digitale onveiligheid.
  • * Structurele aandacht en financiering voor de bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau.

  Zie ook: Binnenlands Bestuur

 • 14 apr 2021

  Onderzoek evaluatie hoorplicht Wet verplichte ggz

  De manier waarop de hoorplicht in de Wet verplichte ggz (Wvggz) momenteel wordt ingevuld, draagt niet bij aan het nemen van een besluit dat de rechtspositie van de betrokkene ten goede komt. Dat is de conclusie uit een onderzoek van masterstudenten Gezondheidsrecht van de Erasmus Universiteit, die de conclusies en aanbevelingen uitgebreid toelichtten aan burgemeesters, wethouders, ambtelijk adviseurs, zorginstellingen, OM, politie en cliëntorganisaties tijdens een digitaal Leerhuis, georganiseerd door de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam.

  Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Bram van Hemmen, regionaal portefeuillehouder Personen met Verward Gedrag / Wvggz binnen de politie-eenheid Rotterdam. De portefeuillehouder – en tevens burgemeester van gemeente Hoeksche Waard – vindt de onderzoeksresultaten en het gesprek dat hier tijdens het digitale Leerhuis over is ontstaan, voldoende aanleiding om met collega-burgemeesters te kijken wat er nodig is om de huidige taak in de wet en de uitvoering hiervan te veranderen. Van Hemmen: “Tijdens het gesprek met de deelnemers van het Leerhuis bleek dat de onvrede over de hoorplicht breed gedragen wordt. Als we met elkaar concluderen dat de hoorplicht op deze manier z’n doel voorbij schiet, gaan we hierover in gesprek met de landelijke politiek. Met als doel voortaan wél te kunnen doen wat in het belang is van de betrokkenen.”

  Klik hier voor het onderzoeksrapport 

  Klik hier voor het persbericht naar aanleiding van het rapport en het Leerhuis.

 • 13 apr 2021

  VAR Jaarverslag 2020 / Jaarplan 2021

  In het Regionaal Veiligheidsoverleg (RVO) van 12 april jl. is het VAR jaarverslag 2020/jaarplan 2021 vastgesteld. In het digitale document wordt ingegaan op de verschillende thema's, waarop de VAR actief is en zitten links met verwijzigingen naar de kennisbank, website en registraties van Leerhuis en Carrousels.

  Het jaarplan 2021 is tot stand gekomen met input van de regiegroep, de verschillende drivergroepen en netwerken. Gelet op de enorme toename van cybercriminaliteit blijft dit thema een speerpunt. De regionale aanpak van mensenhandel zal eveneens veel aandacht vragen. In het document zijn ook de activiteiten van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) opgenomen. Het PVO werkt samen met politie, justitie, gemeenten, brancheorganisaties en ondernemers, onder andere door trajectbegeleiding bij het opzetten van publiek-private samenwerking. In de eerste helft van 2021 zijn alle kennisbijeenkomsten nog digitaal. Later dit jaar hopen we u weer fysiek te ontmoeten. 

  Benieuwd naar het gecombineerde jaarverslag 2020/jaarplan 2021? Klik dan hier