Vanuit de City Deal ‘Lokale Weerbaarheid Cybercrime’ heeft het CCV de leidraad gemeentelijke aanpak geldezels ontwikkeld. 

Ben je benieuwd naar de geldezels in jouw gemeente? De Geldezel Tool geeft aan de hand van het aantal jongeren (leeftijd 15-25) in jouw gemeente, een indicatie over: 

1) het aantal jongeren dat geldezel is geweest, 2) het aantal jongeren dat is benaderd door ronselaars, 3) hoe deze jongeren zijn benaderd en 4) het aantal geldezels dat hulp weet te vinden.

 In de Leidraad gemeentelijke aanpak geldezels wordt zoveel mogelijk kennis gebundeld vanuit wetenschap en praktijk. De leidraad zal eerst worden gevalideerd in vier pilot gemeenten. In deze pilots wordt een uitwerking gemaakt op de volgende vier thema’s:

  1. Samenwerking met partners zoals politie, OM, veiligheidshuis, onderwijs, jongerenwerk e.d., inclusief een convenant voor gegevensuitwisseling.
  2. Algemene voorlichting om bewustzijn en risicoperceptie te vergroten; offline (bijvoorbeeld op scholen) en online (via social media campagne) gericht op jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar.
  3. First offender aanpak: een geldezel zonder criminele antecedenten ervan doordringen dat zijn misstap niet moet leiden tot verder crimineel gedrag, nagaan wat ertoe leidde om als geldezel op te treden en die oorzaak proberen weg te nemen.
  4. Aanpak voor geldezels met meerdere antecedenten: een geldezel met criminele antecedenten laten stoppen met zijn criminele gedrag en zorg aanbieden.

Het CCV begeleidt deze pilots in de opstart, uitvoering en evaluatie. De resultaten van de vier geldezelpilots worden in 2025 verwacht. Zelf aan de slag met de lokale aanpak van geldezels? Vraag dan nu de Leidraad lokale aanpak op bij CCV-adviseur Siènne Stoker: sienne.stoker@hetccv.nl.

In de leidraad vind je:

  • Praktijkvoorbeelden.
  • Achtergrondinformatie over geldezels, rekruteringsmechanismen en consequenties voor geldezels.
  • Opzet voor lokale aanpak in samenwerking met gemeente, politie, OM en andere partners.
  • Interventies.