De gemeente Ridderkerk heeft samen met leerlingen van het Máximacollege een jeugdversie van het Integraal Veiligheidsbeleid 2025-2028 gepresenteerd. In een heldere infographic laten zij zien welke thema’s de komende jaren centraal staan.
Burgemeester Marco Oosterwijk geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat jongeren in hun eigen woorden een omschrijving bij de prioriteiten zouden aangeven. Hierdoor is de Jeugdversie van het IVB vrij van moeilijke taal en is duidelijk wat met deze lastige woorden wordt bedoeld.
Zo zal de gemeente Ridderkerk zich gaan inzetten op onder andere:
- Ondermijning = misbruiken wat van een ander is
- Sociale kwaliteit = je veilig voelen op straat
- High Impact Crime = heftige dingen waardoor je je niet meer veilig voelt, die in je hoofd blijven afspelen en je niet meer goed kunt slapen
- Zorg en Veiligheid = van schelden, huiselijk geweld, vernielingen tot bang zijn voor oplichting
Door jongeren actief te betrekken bij het veiligheidsbeleid, ontstaat niet alleen meer bewustwording onder jongeren zelf, maar wordt ook hun perspectief meegenomen in de aanpak ervan. Een begrijpelijke jeugdversie zorgt bovendien voor meer transparantie en maakt het beleid toegankelijker voor jongeren (en andere inwoners).
Het resultaat is een begrijpelijke en toegankelijke versie van beleid: Klik hier voor het mooie en inspirerende voorbeeld uit de regio!