Het totaal aantal misdrijven in de politie-eenheid Rotterdam (bestaande uit de 23 gemeentes in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid Holland Zuid) is in 2024 ongeveer gelijk gebleven.

Trends
Achter deze algemene stabiliteit gaan enkele trends schuil. De zogenoemde 'high impact crime' (woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten) nam in 2024 met 11% af. Ook het aantal overvallen ligt in 2024 duidelijk lager dan in het voorgaande jaar (-12%). Het aantal straatroven is echter substantieel gestegen (+33%). Het aantal winkeldiefstallen en het aantal diefstallen/ inbraken box/garage/schuur/tuinhuis zijn substantieel afgenomen (resp. -13% en -16%).

Digitale criminaliteit
In 2024 was er minder cybercrime (-34%). Maar er waren meer slachtoffers van online criminaliteit (+31%). Dit gaat bijvoorbeeld om online fraude met betaalproducten, online handel, helpdeskfraude en online identiteitsfraude. Slachtoffer zijn van deze criminaliteit heeft een grote invloed op hoe veilig mensen zich voelen. Daarom doen we veel aan voorlichting en campagnes om mensen te helpen en bewust te maken van deze criminaliteit. Bijvoorbeeld op de regionale actiedag Echt niet Vandaag op 21 mei.

Overlastincidenten
De overlastincidenten in de eenheid Rotterdam vertonen een beperkte ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar. De incidenten overlast van personen met onbegrepen gedrag is stabiel gebleven. Bij de registratie van meldingen kan het gaan om meer registraties dan het aantal geregistreerde personen. Dit komt omdat over een relatief kleine groep steeds opnieuw meldingen binnenkomen, die vervolgens steeds als nieuwe melding geregistreerd worden.

Excessief geweld
In 2024 waren er 96 schietincidenten en 283 incidenten met explosies. Dit heeft grote invloed op onze regio. Daarbij is er sprake van een zorgwekkende trend: grof geweld door steeds jongere minderjarigen. In Rotterdam werken verschillende veiligheidspartners samen om deze criminaliteit te begrijpen, te verminderen en te voorkomen. We werken niet alleen in de regio, maar ook landelijk samen aan de aanpak van explosies. Dit doen we met verschillende partners zoals gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, woningbouwcoöperaties en verzekeraars in het ‘Offensief tegen Explosies’ onder voorzitterschap van burgemeester Carola Schouten. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen we stappen zetten om explosies te stoppen.

Cijfers
De cijfers die het hiervoor beschrevenen onderbouwen staan in de vandaag verschenen editie van het Jaaroverzicht 2024 van het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld (GVB) van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. Het GVB brengt in een rapportage de verschillende indicatoren voor de gemeentelijke en regionale veiligheid bijeen. De basis hiervoor is het cijfermateriaal van de politie, het RIEC, het OM, de beide Zorg en Veiligheidshuizen, de stichting HALT, Burgernet. Het volgende GVB over de eerste helft van 2025 zal in oktober 2025 verschijnen.