Op maandag 7 april was er een Leerhuis voor burgemeesters en adviseurs over criminele uitbuiting en de regionale aanpak hierop. Hierbij kwam de slachtoffer- én (portentiële) daderkant aan de orde.

Regionaal Portefeuillehouder Mensenhandel Jan Willem Boersma deed de inleiding op het thema mensenhandel en criminele uitbuiting. Het onlangs gepubliceerde SOCTA rapport van Europol werd aangehaald. Waar het massaal online ronselen van jeugd een groeiend probleem in Europa is. Criminele buiten jongeren uit voor het uitvoeren van allerlei strafbare feiten en zien hun als wegwerpartikelen. Dit gebeurd ook in alle gemeenten.

Martine Kroezen van Stichting STRDR.nu mocht met haar presentatie aftrappen. Wat is gedrag? Wat zijn normen en waarden? "Zonder geld heb je niks maar ben je ook niks." "Geld + status = respect." Aan de hand van een casus gebaseerd op waargebeurde verhalen nam zij ons op een interactieve wijze mee in wie doet wat en wanneer? Of wanneer zou iemand of organisatie echt moeten instappen? Het gaf inzicht en maakte bewuster.

Regiocoördinator slachtoffers Mensenhandel Marcus de Koning Man van Humanitas Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel (ESSM) legde hun aanpak op criminele uitbuiting uit. Waar preventie, bewustwording en hulp / ondersteuning van slachtoffers centraal staat. Ook werd benadrukt dat het ontzettend moeilijk is om in contact te komen, vertrouwen te winnen en hulp te bieden.

Vervolgens namen Frank van den Heuvel van de Afdeling AVIM Politie Eenheid Rotterdam en de Officier van Justitie Mensenhandel/Mensensmokkel het stokje over. Zij benadrukte hun belangrijke samenwerking en deelde hun plan van aanpak en gaven een overzicht van onderzoeken. Ook hier kwam de hybride situatie dader-/slachtofferschap naar voren wat criminele uitbuiting complex maakt en dat er een forse toename is van inzet van minderjarigen. 

Een oproep aan een ieder, met name ook aan de aandachsfunctionarissen mensenhandel die in alle 23 gemeenten zijn aangesteld, om binnen het interne en externe netwerk aan bewustwording te doen. Bewustwording, signaleren en melden zijn de basiselementen om criminele uitbuiting zichtbaar te maken. Hier gaan we als regio daadkrachtig verder mee!