Veiligheid -een veilige woon- en leefomgeving- is een kerntaak van de overheid. Mensen willen en moeten zich veilig voelen in hun eigen leefomgeving. Het waarborgen van een veilige leefomgeving is daarom essentieel. Zaken die hierbij een rol spelen zijn onder andere het terugdringen van woninginbraken, woonoverlast en heling. Burgerparticipatie speelt binnen dit thema een grote rol. Initiatieven zoals Burgernet dragen hieraan bij.
Documenten & links
Praktijkvoorbeelden
Gemeenten spelen een essentiële rol in de aanpak van straatintimidatie en seksueel grens overschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van alle inwoners, de openbare orde, voor veilige straten en met lokale horecaondernemers verantwoordelijk voor veilig uitgaan. Deze handreiking is bedoeld om gemeenten te helpen een effectieve aanpak op te zetten.
- Auteur: Niels van Kleef
- Documenttype: Handboek
- Pagina's: 15
Convenanten
Als het gaat over sociale veiligheid binnen het studentenleven betreft dit niet alleen bescherming tegen seksueel wangedrag, maar ook tegen pesten, agressiviteit, drogering en ander ongewenst gedrag. Het ervaren van sociale onveiligheid kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van de student. Het ondertekenen van de intentieverklaring betekent dat de vereniging uitspreekt dat zij de intentie hebben om zich in te zetten voor het welzijn van hun leden, en aan onderstaande punten te gaan werken.
- Auteur: Marik Eijgenstein & Melanie Pieper
- Documenttype: Praktijkvoorbeeld
- Pagina's: 11
Weerbare senioren
Een folder met praktische tips voor senioren m.b.t. veiligheid uitgegeven door de politie
- Auteur: Politie
- Documenttype: Infographic
- Pagina's: 5
Nieuws
Algemeen - 7 jan. 2025
Vreemd of verdacht? Nieuwe campagne om samen ondermijnende criminaliteit tegen te gaan
Evenement - 25 nov. 2024
Leerhuis ‘Ontploffende Conflicten, inzicht en aanpak in Explosief Geweld’
Algemeen - 1 mrt. 2024
Digitaal buurtonderzoek via Burgernetapp
Algemeen - 1 mrt. 2024