Samenwerken aan veiligheid

De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Rotterdam.

De VAR functioneert binnen de regio als platform om kennis en ervaring te delen. Daarnaast ondersteunt de VAR regionale samenwerking tussen partners door actief te signaleren, agenderen, initiëren en verbinden. Daarbij houdt de VAR oog voor de diversiteit van de veiligheidsproblematiek in de regio. De aanpak is uiteindelijk altijd het meest gebaat bij lokaal maatwerk.

Criminaliteit en overlast stoppen niet bij gemeentegrenzen. Bovendien kunnen veiligheidsopgaven complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken èn aan te pakken. 

De kennisbank

Het laatste nieuws

 • 20 apr 2021 Podcast Digitaal Beroofd - Kruip in het hoofd van een slachtoffer en ontdek hoe cybercriminelen te werk gaan

  De Veiligheidscoalitie Midden-Nederland brengt een unieke podcastserie uit over cybercrime waarin slachtoffers hun verhaal doen. Met ‘Digitaal Beroofd’ kruipt de luisteraar als het ware in het hoofd van een slachtoffer en ontdekt hoe daders te werk gaan. Politie, OM, en wetenschap geven een unieke kijk achter de schermen van deze snel groeiende vorm van criminaliteit. Digitaal Beroofd is nu te luisteren op jouw Podcastkanaal. 

  De serie bestaat uit drie afleveringen. 1. Helpdeskfraude 2. Afpersing met DDOS (met name geschikt voor ondernemers/MKB) 3. Vriend-in-nood-fraude

 • 20 apr 2021 Overheidsbrede Cyberoefening en webinars 2021

  Phishing- en malware-aanvallen, ransomware, datalekken, DDos-aanvallen en mobiele bedreigingen. Cybercriminaliteit maakt geen onderscheid tussen de overheid of het bedrijfsleven, het raakt ons allemaal. Eind 2020 werd de gemeente Hof van Twente hard geraakt door een cyberaanval die hun systemen plat legde. Deze aanval laat opnieuw zien hoe cruciaal het is voor de overheid om op de hoogte te zijn en te blijven van alle dreigingen. Dat geldt natuurlijk voor medewerkers, managers en bestuurders. Wie had begin 2020 kunnen voorspellen welke gevolgen de wereldwijde COVID-19 pandemie zou hebben op het dagelijkse leven? De crisis veroorzaakte ongekende veranderingen in de samenleving en heeft onze werkcultuur hervormd. Helaas proberen ook cybercriminelen te profiteren van deze snelle en wijdverbreide veranderingen. Voorbereid zijn en weten wat je moet doen bij een cyberincident is de enige manier om cybercriminelen een stap voor te blijven. Daarom organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het derde jaar op rij de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars. Dit jaar ligt de nadruk op de thema's kennisdelen, testen en oefenen.

 • 16 apr 2021 De Mensenhandelmonitor

  De Mensenhandelmonitor

  Mensenhandel is een groeiend probleem, maar blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Hierdoor is er geen goed beeld van deze problematiek, noch is er zicht op mogelijke trends en ontwikkelingen. Op dit moment wordt alleen op landelijk niveau (globaal) duiding gegeven aan bepaalde statistieken en trends. Onlangs is voor de eenheid Rotterdam de regionale Mensenhandelmonitor gelanceerd.

   

   

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.