Medewerkers van woningcorporaties in de regio Rotterdam doen mee aan een voor hen ontwikkelde cursus Woonfraude. Deze tweedaagse cursus verrijkt de expertise en vaardigheden van woonconsulenten, wijkregisseurs, sociaal beheerders en teammanagers in de aanpak van crimineel pandgebruik.

De cursus wordt georganiseerd door het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam. Aanleiding hiervoor is de ernst van situaties waarbij criminelen misbruik maken van sociale huurwoningen. Niet zelden komt het voor dat een sociale huurwoning wordt gebruikt voor georganiseerde criminaliteit zoals drugshandel en het opslaan van crimineel geld, of dient als drugslab. Ilona Karsdorp (RIEC Rotterdam) legt uit dat de Lunch Lab, een netwerkbijeenkomst voor woningcorporaties over crimineel pandgebruik, aanleiding was om een cursus te ontwikkelen voor de medewerkers die nauw in contact staan met huurders. “Corporatiemedewerkers gaven zelf aan behoefte te hebben aan meer verdieping in het thema woonfraude”, aldus Ilona Karsdorp. 

Direct toepassen in de praktijk

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn: onderzoekstechnieken, dossieropbouw, gesprekstechnieken en samenwerken met partners. Daarin krijgen deelnemers praktische tips die ze dezelfde dag nog kunnen toepassen in de praktijk. Inmiddels hebben al vijftig corporatiemedewerkers deelgenomen. De reacties zijn positief. Zo laat een deelnemer weten: “Ik ben direct veel alerter op signalen. Afgelopen vrijdag was ik bij een huurder. De achternamen klopten niet volgens het huurdersdossier, dat was verdacht. Ik heb dit signaal direct doorgegeven aan mijn leidinggevende”. 

De cursus is op 12 september 2024 gestart en zal worden gegeven tot begin december 2024. In totaal zullen dan medewerkers van 29 verschillende woningcorporaties uit de regio Rotterdam hun expertise en vaardigheden in de bestrijding van woonfraude hebben verrijkt. 

Lees ook: Lunch Lab #2 en Mobiele escaperoom leert crimineel pandgebruik bestrijden