Op donderdag 21 maart vond de tweede editie van de Lunch Lab plaats. De Lunch Lab is een initiatief van Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en is bedacht om professionals van woningcorporaties uit de regio Rotterdam samen te brengen. Met als doel: de sociale huursector weerbaar maken tegen crimineel pandgebruik. Het programma stond in het teken van inspireren, verbinden en leren.

Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning Regio Rotterdam

 

 

 

 

Na een succesvolle eerste editie in november 2023 was het tijd voor de tweede editie. Op het programma stond een presentatie over de aanpak van woningcorporatie Alwel. Gegeven door Cas van de Ven, Adviseur Woonfraude, en Mathijs Labee, namens Politie Eenheid Zeeland - West-Brabant. Met een eigen woonfraudeteam doet deze Brabantse woningcorporatie zelf onderzoek naar woonfraude. Samen met de gemeente, de politie en andere instanties. Dat een goede samenwerking tussen Alwel en de politie van meerwaarde is, bleek wel uit de presentatie die zij samen gaven tijdens de Lunch Lab.

De ochtend werd afgesloten met inspirerende woorden van spoken word-artiest Derek Otte. Hij legde daarin de nadruk op het belang van samenwerken en onderling vertrouwen. Hieronder een alinea uit de speciaal voor deze bijeenkomst op maat gemaakte spoken word: 

“Oppakken, aanpakken en doorpakken. Is dat simpel? Zéker niet. Niet zwart/wit-denken maar elkaar steunen in het grijze gebied. Kleur bekennen, rompslomp temmen, nét buiten de lijntjes kleuren. Zonder dwarsliggers en druktemakers gaat er niks gebeuren. Een schoon en netjes, eerlijk, prettig, heel en veilig thuis maken… Vraagt juist niet om vinger wijzen maar gezamenlijk een vuist maken.” – Derek Otte 

Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning is onderdeel van het RIEC Rotterdam. Dit team vormt een versterking op de aanpak van ondermijnende criminaliteit welke afkomstig is uit de handel in cocaïne. Daarin ligt de focus op inzicht creëren, criminaliteit terugdringen, criminele invloeden voorkomen en leren & ontwikkelen.