Vanuit de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kunnen gemeenten financiële steun ontvangen om de lokale integrale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme te versterken. De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam coördineert de aanvraag voor deze versterkingsgelden. Heb je interesse om in jouw gemeente de aanpak te versterken? Lees dan verder over twee voorbeeldprojecten voor jongeren waar al goede ervaringen mee zijn.

Project Under pressure (Diversion)
Een project mediawijsheid voor jongeren. Jongeren gaan binnen deze interventie aan de slag met online identiteitsvorming en het vormen van meningen over actuele (schurende) onderwerpen. Dit project is bedoeld voor jongeren van 16+ (onderbouw MBO niveau 2, 3 en 4). Heb jij binnen jouw gemeente contacten met MBO-instelling(en) met interesse om dit project uit te rollen? Dan kan hiervoor een aanvraag voor financiële steun worden ingediend.

Weerbaarheidsinterventie voor jongeren (Luvenis) 
In Rotterdam wordt sinds 2022 een weerbaarheidsproject voor kwetsbare jongeren verzorgd door Luvenis. Het traject richt zich op jongeren van 12-23 jaar oud die opgroeien in een kwetsbare omgeving. De interventie sluit aan bij het bestaande aanbod van jongerenwerk en er wordt dan ook intensief samengewerkt met het jongerenwerk. De interventie is gericht op de volgende drie pijlers: 

  1. Het vergroten van de weerbaarheid tegen isolatie, polarisatie en radicaal en extremistisch gedachtengoed.
  2. Het bevorderen van het kritisch denkvermogen en de mogelijkheid tot zelfreflectie.
  3. Het bevorderen van het gevoel deel uit te maken van de maatschappij.

Na het succes in Rotterdam willen we dit nu ook in de regio uitrollen. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan contact op met de lokale aandachtsfunctionaris radicalisering.

Meer informatie
De deadline voor het indienen van een aanvraag voor de periode 2025/2026 is 7 september 2024.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam.