Mensenhandel is een ernstige schending van mensenrechten en komt helaas ook in elke gemeente in Nederland voor. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wat mensenhandel precies inhoudt, welke signalen we kunnen herkennen en wat we kunnen doen om slachtoffers te helpen. Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp, is de maand september uitgeroepen tot maand tegen mensenhandel. 

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel omvat het uitbuiten van mensen tegen hun wil, vaak met gebruik van dwang, bedreiging of misleiding. Het kan gaan om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, gedwongen bedelarij of criminele activiteiten. Mensenhandelaren maken vaak gebruik van de kwetsbare positie van hun slachtoffers, zoals armoede, een afhankelijkheidssituatie of een illegaal verblijf in Nederland.

Signaleren van mensenhandel

Het is belangrijk dat wij als medewerkers van de gemeente alert zijn op signalen die kunnen wijzen op mensenhandel. Hieronder staan enkele signalen opgesomd die kunnen helpen bij het herkennen van een slachtoffer:

  • Persoonlijke vrijheidsbeperking: Slachtoffers kunnen zich niet vrij bewegen of worden continu in de gaten gehouden.
  • Afhankelijkheid: Slachtoffers hebben vaak geen controle over hun eigen documenten, zoals paspoort of ID-kaart, en zijn afhankelijk van de handelaar voor basisbehoeften.
  • Slechte werkomstandigheden: Dit kan variëren van extreem lange werkdagen en lage lonen tot het werken onder gevaarlijke omstandigheden zonder bescherming.
  • Gezondheidsklachten: Slachtoffers hebben vaak fysieke verwondingen, tekenen van mishandeling, of gezondheidsklachten die niet worden behandeld.
  • Sociale isolatie: Slachtoffers hebben vaak weinig tot geen contact met familie of vrienden en worden sociaal geïsoleerd gehouden.

Wat kun jij doen?

Neem bij een melding of vermoeden van mensenhandel contact op met de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) 0900 – 8844 of, in geval van arbeidsuitbuiting, met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) 0800-5151. Bij levensbedreigende situaties, neem contact op via 112.

Wilt u liever eerst de signalen doorspreken en overleggen met iemand of het mensenhandel kan zijn, neem dan contact op met het meld- en adviespunt van het Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel (ESSM) via 010-236 52 56. Bereikbaar elke dag (ook in het weekend) tussen 08.30 en 22.00 uur.