‘Laat je niet interneppen’ is een campagne die mensen helpt om online misleiding te herkennen én te voorkomen. De meerjarige campagne is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en roept mensen op om goed de afzender van online berichten te checken en bij twijfel weg te klikken of swipen. Er is door de VAR een flyer ontwikkeld om het voor gemeenten zo makkelijk mogelijk te maken om deze campagne in te zetten.

VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam

Zo’n 2,2 miljoen mensen kregen vorig jaar te maken met online criminaliteit. Door de slimme manieren van online misleiding kan iedereen in de val trappen. Interneppers ofwel internetcriminelen doen zich voor als iemand anders om jouw gegevens te stelen of om je op telichten via mail, sms of WhatsApp. Het bericht of de mail is op het eerste gezicht van iemand die je vertrouwt.

De campagne is gericht op een breed publiek en bestaat uit drie lijnen met elk een andere vorm van online criminaliteit. De campagne probeert mensen te helpen om online misleiding te herkennen en te voorkomen. Met behulp van het gratis te verkrijgen materiaal kunnen gemeenten een bijdrage leveren aan het verspreiden van deze campagne.

Hiervoor heeft de VAR een flyer ontwikkeld die extra informatie biedt over hoe de campagne kan worden uitgezet. De flyer is te downloaden via deze link

De VAR biedt gemeenten hierbij ondersteuning. Mocht u interesse hebben of meer willen weten, neem dan contact op met Robert de Rijcke of Dave van den Berg