Gemeenten dienen de samenleving weerbaar te maken tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Om dit te realiseren kan de gemeente specifieke doelgroepen benaderen zoals ondernemers, jongeren, ouderen en laaggeletterden.
Voor een goede afstemming brengt de gemeente de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit in bij de lokale driehoek, het overleg tussen burgemeester, politie en openbaar ministerie.
Documenten & links
Praktische hulp
Flyer met extra informatie over het uitzetten van de campagne: laat je niet interneppen
- Datum: 20 Dec 2023
- Auteur: VAR
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 7
Op 22 november jl. organiseerde het Project Integrale Aanpak Online Fraude haar eerste online informatiebijeenkomst. In het verslag van de bijeenkomst is een impressie opgetekend. Jildau Borwell (politie) stelde dat online criminaliteit ook high-impact crime kan zijn. TNO onderzoekers Guido Veldhuis en Naomi Keja gaven inzicht in het ‘spinnenweb’ rond online fraude. En Jacqueline Bonnes (OM) en Aad Lensen (politie) lieten ons zien hoe een rapper tegen de lamp liep.
- Datum: 27 Dec 2023
- Auteur: Ministerie JenV
- Documenttype: Presentatie
- Pagina's: 16
De focus van deze handreiking ligt op zorgwekkende dan wel criminele fenomenen binnen de jeugdcultuur om zodoende aan te sluiten op de behoeften in het jeugd- en veiligheidsdomein. Maar in sommige stukken komen de positieve en ondersteunende kanten van de online wereld ook aan bod, evenals (sub)culturele ontwikkelingen en fenomenen in online jeugdcultuur die niet per definitie zorgwekkend of positief zijn
- Datum: 1 Sep 2023
- Auteur: Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland
- Documenttype: Handboek
- Pagina's: 47
In de beschrijving van deze weg wordt duidelijk welke rol de gemeente kan nemen, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen.
- Datum: 1 Aug 2020
- Auteur: CCV
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 2
Factsheet met informatie over de beschikbare meldpunten voor het melden van online fraude delicten
- Auteur: Ministerie van Justitie en Veiligheid
- Documenttype: Flyer
- Pagina's: 12
Factsheet over het gebruik van 2FA voor het extra beveiligen van uw accounts
- Datum: 22 Oct 2018
- Auteur: National Cyber Security Centrum
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 7
Handige factsheet met tien vuistregels om je veilig op het internet te begeven
- Auteur: Nationaal Cyber Security Centrum
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 2
Onderzoeksrapporten en publicaties
Evaluatierapportage in opdracht van gemeente Dordrecht en Stichting Lezen & Schrijven. In dit onderzoeksrapport wordt gepresenteerd in hoeverre de cursussen voor digibeten de digitale veiligheidselementen bevatten. Dit gebeurt aan de hand van een baseline digitale veiligheidskennis- en vaardigheden die is opgesteld door onderzoekers van het lectoraat Cybersecurity & Safety van De Haagse Hogeschool. De centrale onderzoeksvraag van dit onderzoek is als volgt: In hoeverre wordt digitale veiligheid meegenomen in de cursussen voor digibeten?
- Datum: 26 Oct 2020
- Auteur: Lectoraat Cybersecurity & Safety – versie De Haagse Hogeschool, 2020
- Documenttype: Infographic
- Pagina's: 17
Het fenomeenbeeld 2024 'Online fraude in beeld' is opgesteld door onderzoekers van de eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en de eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO). In dit fenomeenbeeld wordt de omvang, aard en ontwikkelingen van online fraude in Nederland over de afgelopen jaren toeglicht. Het aantal registraties van online fraude is sinds 2014 flink gestegen. De frequentie van online fraudevormen varieert wel naar type. Verschillende werkwijzen kwamen op en sommige liepen in frequentie terug. In het rapport wordt onder meer gesproken over bankhelpdeskfraude, beleggingsfraude, betaalverzoekfraude, sextortion en misbruik van accounts bestellingen. Aan- en verkoopfraude stond in 2023 bovenaan in het aantal registraties (42.359), gevolgd door bankhelpdeskfraude (6970), hulpvraagfraude (5981) en betaalverzoekfraude (4000). In werkelijkheid liggen deze aantallen hoger omdat veel slachtoffers geen aangifte of melding doen.
- Datum: 22 Nov 2024
- Auteur: Politie
- Documenttype: Rapport
- Pagina's: 100
Weerbare senioren
Deze brochure bevat een aantal voorbeelden van online fraudevormen en biedt preventietips.
- Datum: 1 Feb 2025
- Auteur: Gemeente Vlaardingen & politie
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 20
Poster met beknopte informatie over WhatsApp fraude
- Auteur: Politie
- Documenttype: Campagnemateriaal
- Pagina's: 1
Flyer met extra achtergrondinformatie over hoe men zich kan beschermen tegen verschillende vormen van gedigitaliseerde criminaliteit
- Auteur: VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam
- Documenttype: Flyer
- Pagina's: 2
Weerbare jeugd
Speel jij als professional een rol in de integrale aanpak van jeugdcriminaliteit? Kom jij wel eens zorgwekkende online berichten tegen, waarvan je je afvraagt hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Gebruik dan deze routekaart.
- Datum: 1 Nov 2024
- Auteur: CCV & NHVeilig
- Documenttype: Factsheet
- Pagina's: 13
Informatieve folder over geldezels
- Datum: 18 Jan 2023
- Auteur: gemeente Amersfoort
- Documenttype: Flyer
- Pagina's: 2
Flyer met achtergrondinformatie over het fenomeen geldezels
- Auteur: Europol, Eurojust, EBF, Politie, betaalvereniging Nederland, NVB
- Documenttype: Flyer
- Pagina's: 6
Links
Het project ‘Echt of Nep?’ is een interactieve film, waarmee gemeenten via ouderenwerk, politie, bibliotheken, enzovoort, het gesprek aan kunnen gaan met senioren over veilig internetgebruik. In de film zitten keuzemogelijkheden waarbij de film wordt stopgezet en aan de senioren wordt gevraagd wat zij in deze situatie zouden doen.
Interventie senioren: 'Echt of Nep?' interactieve training voor seniorenMijn Cyberrijbewijs is een gratis lesprogramma dat bijdraagt aan de digitale weerbaarheid van leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Aan de hand van illustrerende thema’s zoals online hate speech, online fraude, doxing, hacking en sexting leren en ervaren kinderen meer over online slachtoffer- en daderschap. Van kennis, via inzicht naar gedrag met handelingsperspectief.
Interventie jeugd: mijn cyberrijbewijsRe_B00TCMP is een evenement voor jongeren met IT-talent die de grenzen van de wet opzoeken.
Interventie jeugd: re_B00TCMPWeerbaar op het Web is een trainingsgame. Het spel is er voor laaggeletterde en minder digitaal vaardige mensen. Je leert om (gevaarlijke) e-mails, websites en bijlagen te herkennen. De VAR is in bezit van twee van deze spellen die in de regio ingezet kunnen worden
Interventie senioren: Weerbaar op het webHackShield is een cybersecurity game voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Op een speelse manier leren kinderen zich wapenen tegen digitale ervaringen. Kinderen worden dan Junior Cyber Agent en worden gestimuleerd het geleerde ook over te brengen op hun (groot)ouders.
Interventie jeugd: HackshieldIn 2019 is Breda gestart met het opleiden van digitale buurtambassadeurs. Dit netwerk van goed opgeleide en betrokken ambassadeurs helpt de gemeenten bij de uitvoering van de preventieve aanpak op het gebied van digitale criminaliteit. De wijkambassadeurs zijn een vraagbaak voor bewoners en kunnen doorverwijzen naar de politie voor het doen van aangifte.
Interventie senioren & jeugd: digitale buurtambassadeurs