Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland (RIEC NH) en het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen (ZVHG) hebben samen met diverse andere partners een nieuwe Virtual Reality Experience ontwikkeld.

Naast de bestaande experience op het gebied van criminele en seksuele uitbuiting is er nu een experience voor arbeidsuitbuiting ontworpen.

Bij arbeidsuitbuiting spelen dwang, geweld, dreiging, afpersing, fraude of misleiding een rol en kan plaatsvinden in diverse branches, zoals horeca, land- en tuinbouw of transport. Ook in Nederland komt arbeidsuitbuiting veelvuldig voor. Het treft met name de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals illegalen, minderjarigen en au pairs. Ook legale migranten zijn vaak slecht op de hoogte van hun rechten als werknemer. Zij worden gedwongen om lange werkdagen te maken, vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een te laag loon.

De nieuwe VR experience geeft een realistisch beeld van arbeidsuitbuiting. Je ervaart hoe het is om uitgebuit te worden met daarbij alle gevaren, risico’s maar ook bedreigingen die hierbij komen kijken. Gevangen in een web van uitbuiters wordt de druk opgevoerd en lijkt een uitweg onmogelijk. De boodschap van deze experience is de bewustwording van jou als consument. Vraag jij je de volgende keer af waar jouw product vandaan komt en hoe deze geteeld, gemaakt, verwerkt of vervoerd is?

Signalen (of vermoeden) van arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) via de website of via 0800 5151. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem; 0800 7000

Inmiddels zijn de tien VR-brillen waar wij als VeiligheidsAlliantie over beschikken, voorzien van deze nieuwe experience.
Wil jij graag zelf de nieuwe VR experience ervaren of gebruiken voor trainingsdoeleinden? Neem dan contact op met ons via:  veiligheidsalliantie@rotterdam.nl