Op 18 oktober is de Europese Dag tegen Mensenhandel, een belangrijke dag om aandacht te vragen voor de strijd tegen mensenhandel. 

Ook mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandel. Hun kwetsbaarheid maakt hen extra vatbaar voor uitbuiting, doordat zij vaak moeite hebben met het inschatten van oorzaak- gevolgrelaties, makkelijker te beïnvloeden en sneller anderen vertrouwen. Mensenhandelaren zijn zich bewust van deze kwetsbaarheden en maken hier vaak misbruik van, wat het risico op slachtofferschap voor mensen met een LVB vergroot.

Naar aanleiding van het rapport ‘Uitbuiting & LVB’ van Koraal, MetaStory en CoMensha heeft de VAR ‘de Signaalwijzer uitbuiting bij personen met een licht verstandelijke beperking’ ontwikkeld. Met behulp van deze Signaalwijzer willen we een deel van de knelpunten uit het rapport wegnemen door kennis te delen over het signaleren en voorkomen van uitbuiting.

Wil je de Signaalwijzer in jouw organisatie toepassen? Dit document is openbaar en beschikbaar in onze kennisbank, zodat iedereen de kans krijgt om bij te dragen aan het beschermen van deze kwetsbare groep. Samen kunnen we werken aan een veiligere omgeving voor mensen met een LVB. Voor meer informatie neem contact op met veiligheidsalliantie@rotterdam.nl