Binnen rechts-extremistische kringen wordt veel gebruik gemaakt van symboliek. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en de Nationale Politie (NP) hebben een Symbolenbank ontwikkeld waar professionals informatie kunnen opzoeken bij symbolen die ze aantreffen, bijvoorbeeld op straat of online. De Symbolenbank is bedoeld voor professionals die in hun werk geconfronteerd kunnen worden met extremistische symboliek. Hier kunnen professionals een account aanvragen. Bij vragen of opmerkingen kun je contact opnemen via symbolenbank@minjenv.nl.

Wat is de Symbolenbank? De Symbolenbank is ontwikkeld om medewerkers van de politie en andere professionals, die in hun werk met rechts-extremistische symboliek te maken krijgen, te ondersteunen bij hun taakuitoefening. De (online) verspreiding van zulke symbolen kan bijdragen aan het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtegoed.

Waar komt de inhoud van de Symbolenbank vandaan? De informatie in de Symbolenbank wordt zorgvuldig samengesteld en bestaat uit openbare, toegankelijke informatie. De inhoud van de Symbolenbank wordt samengesteld door de politie en vervolgens beoordeeld door experts op het gebied van rechts-extremisme. De NCTV doet geen eigenstandig onderzoek naar de symbolen en uitdrukkingen maar draagt er mede zorg voor dat tot plaatsing wordt overgegaan na te hebben geconstateerd dat de aangeleverde informatie van voldoende kwaliteit is.