De cocaïnemarkt is een schaduweconomie waar jaarlijks miljarden euro’s in omgaan. Crimineel geld brengt economische en sociale macht met zich mee. Criminele geldstromen vergroten daarmee de invloed van criminelen op de samenleving. Vanwege onder andere het excessief geweld dat daarbij komt kijken, is cocaïnehandel in de regio Rotterdam een geprioriteerd thema.

Wat zijn de gevolgen?

De directe effecten van de criminele geldstromen rondom cocaïnehandel op de maatschappij zijn niet altijd zichtbaar. Crimineel geld heeft echter allerlei gevolgen voor de samenleving, beleidsvoering en politiek, de financiële sector en de economie. Geld is uiteindelijk de drijfveer van cocaïnehandel. Criminele geldstromen zorgen er namelijk voor dat cocaïnehandel winstgevend is en dat dit proces in stand wordt gehouden.

Hoe pakken we dit aan?

Het cluster Inzicht van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning werkt samen met de Politie Eenheid Rotterdam en andere RIEC-partners om criminele geldstromen aan te pakken. Daarbij is onder andere aandacht voor het versterken van de informatiepositie van gemeenten en andere overheidsorganisaties die samenwerken aan een veilige maatschappij.

Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning