Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en maatschappelijke organisaties hebben binnen verschillende fasen van maatschappelijk ongenoegen en maatschappelijke onrust elk een eigen rol bij preventie, dialoog en handhaving. Dat vraagt om intensivering van de samenwerking, bespreking van dilemma’s in dat kader en een gezamenlijk handelingsperspectief aan de voorkant.
Documenten & links
Onderzoeksrapporten en publicaties
De kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) handhaaft daarom het dreigingsniveau op 4 (substantieel). Dit komt onder meer door de aanhoudend hoge dreiging van het jihadisme. Ook lijken jongeren met sympathie voor rechts-terroristische en jihadistische denkbeelden online steeds vaker én sneller te radicaliseren. De snelheid waarin dit gebeurt is zorgelijk. Dit blijkt uit het recent verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). In het DTN wordt gewaarschuwd dat er naar schatting enkele honderden Nederlandse jongeren actief zijn in rechtsextremistische en jihadistische online milieus.
- Datum: 17 Dec 2024
- Auteur: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
- Documenttype: Rapport
- Pagina's: 51
Deze infographic is een overzichtelijke samenvatting van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 2024
- Datum: 17 Dec 2024
- Auteur: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
- Documenttype: Infographic
- Pagina's: 1
Praktische hulp
Het signaleren van mogelijke radicalisering is van groot belang om te weten wat er in de gemeente speelt én om gericht op de signalen in te kunnen spelen in een persoonsgerichte aanpak. Om signalen van radicalisering als professional te herkennen, is het noodzakelijk om kennis te hebben van het duiden van signalen en (afhankelijk van de mate waarmee je te maken krijgt met ) verschillende vormen van radicalisering. In dit plan beschrijven we welke mogelijkheden er zijn om verschillende professionals kennis bij te brengen over signalen van radicalisering.
- Datum: 6 Mar 2025
- Auteur: DSP-groep& Bureau Alpha
- Documenttype: Plan van aanpak
- Pagina's: 13
Deze digitale handreiking radicalisering en extremisme van de VAR beschrijft aan de hand van vier thema’s (beleid en organisatie, weerbaarheid en preventie, persoonsgerichte aanpak en deskundigheidsbevordering) wat gemeenten kunnen doen om een lokale aanpak op het thema radicalisering en extremisme te ontwikkelen en/of te borgen. Ter ondersteuning worden diverse instrumenten en documenten genoemd die kunnen helpen bij het vormgeven of herzien van de aanpak. Deze lijst is niet uitputtend en zal steeds geactualiseerd worden.
- Datum: 17 Apr 2024
- Auteur: VAR
- Documenttype: Handboek
- Pagina's: 22
Deze digitale handreiking polarisatie van de VAR beschrijft aan de hand van vier thema’s (beleid & organisatie, signaleringsstructuur, preventie & repressie en deskundigheidsbevordering) wat gemeenten kunnen doen om een lokale aanpak op het thema polarisatie te ontwikkelen en/of te borgen. Ter ondersteuning worden diverse instrumenten en documenten genoemd die kunnen helpen bij het formuleren of herzien van de aanpak.
- Datum: 17 Apr 2024
- Auteur: VAR
- Documenttype: Handboek
- Pagina's: 22
Nieuws

Algemeen - 26 mrt. 2025
Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid

Evenement - 20 mrt. 2025
Inloopsessie Maatschappelijke weerbaarheid

Evenement - 10 mrt. 2025
Terugblik Netwerkbijeenkomst PGA-R

Algemeen - 19 dec. 2024
NCTV: kans op een aanslag blijft reëel

Algemeen - 9 dec. 2024