In de politie-eenheid Rotterdam (bestaande uit de 23 gemeentes in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid Holland Zuid) vonden er in de eerste helft van 2024 ongeveer 49 duizend misdrijven plaats. Dit staat gelijk aan 26,7 misdrijven per 1.000 inwoners. Het totaal aantal is daarmee in de eerste helft van 2024 stabiel gebleven ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.
In de eenheid is het aantal staatroven toegenomen in vergelijking met de eerste helft van 2023 (+36%). Het aantal overvallen laat juist een duidelijke afname zien (-17%). Deze daling volgt op een eerdere stijging in het aantal overvallen tussen de eerste helften van 2022 en 2023. Het aantal woninginbraken, winkeldiefstal en autodiefstal is ook afgenomen. Bij alle drie was er eerder nog sprake van een toename.
Digitale criminaliteit
Het slachtofferschap van gedigitaliseerde criminaliteit blijft echter stijgen. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 met 48%. Denk daarbij aan: online fraude met betaalproducten, online handel, helpdeskfraude en online identiteitsfraude. Het slachtoffer zijn van deze vorm van criminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners en ondernemers. Daarom wordt er onder andere intensief ingezet op preventie campagnes en voorlichtingen om de inwoners weerbaar te maken tegen en bewust te maken van deze vorm van criminaliteit. Hiertegenover staat een daling in cybercrime (-18%), waarbij het gaat om criminele activiteiten gericht op een computer, een netwerk of een netwerkapparaat.
Ondermijnende criminaliteit
De regio Rotterdam kampt met een geweldsgolf als gevolg van conflicten in het drugsmilieu. Deze criminaliteit heeft niet alleen impact op onze economie, maar ook op de leefbaarheid van onze regio, het milieu en de gezondheid van onze inwoners. De gevolgen hiervan zijn schadelijk. In de regio Rotterdam werken de veiligheidspartners aan het inzichtelijk maken, terugdringen en voorkomen van georganiseerde criminaliteit. Handel in cocaïne wordt gezien als de voornaamste oorzaak van ondermijnende effecten binnen de regio Rotterdam en daarbuiten. Als onderdeel van het RIEC Rotterdam, versterkt het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning de aanpak van georganiseerde criminaliteit afkomstig uit de handel in cocaïne.
Cijfers
De cijfers die het hiervoor beschrevenen onderbouwen staan in de vandaag verschenen editie van het half jaarbeeld van het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. Het GVB brengt in een rapportage de verschillende indicatoren voor de gemeentelijke en regionale veiligheid bijeen. De basis hiervoor is het cijfermateriaal van de politie, het RIEC, het OM, de beide Zorg en Veiligheidshuizen, de stichting HALT, Burgernet. Het volgende GVB over het gehele jaar 2024 zal in het 2e kwartaal 2025 verschijnen.
Het rapport is te downloaden op de kennisbank van de VAR.