Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om overlast door groepen en individuen, oproepen tot demonstraties en illegale evenementen. Een nieuwe handreiking met juridisch kader geeft gemeenten meer duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan bij het uitvoeren van online onderzoek ten behoeve van de openbare en orde en veiligheid. De handreiking is door de ministeries van BZK en J&V opgesteld in nauwe samenwerking met de VNG. De VNG organiseert op 7 december een online sessie over deze handreiking online onderzoek voor handhaving openbare orde.
Online onderzoek bij het handhaven van openbare orde
In de handreiking staat wat wel en niet is toegestaan en wanneer een nadere afweging door de gemeente nodig is bij het doen van online onderzoek. Deze zorgt voor meer eenduidigheid in de gemeentelijke werkwijze en vergroot bewustwording over de balans tussen het bewaken van de openbare orde en veiligheid en de privacy van inwoners.
Mariëtta Buitenhuis, advocaat en Willem Bantema, lector bestuur en veiligheid geven meer inzicht in de handreiking en Marieke Verhagen, Projectleider cyberveiligheid bij Noord-Holland: 'Samen Veilig', vertelt over het protocol waar gemeenten aan werken met praktische handvatten voor het in de praktijk brengen van de handreiking.
Voor wie
Zowel collega’s (managers) uit de Openbare Orde en Veiligheid (OOV’ers) als de informatiebeveiligingshoek (adviseurs, functionarissen gegevensbescherming, CISO’s, FG’s, PO’s) zijn uitgenodigd.
Praktische details
Donderdag 7 december, 10.30 - 12.00 uur • Inloop 10.15 - 10.30 uur • Locatie: Online via Microsoft Teams (deze meet-up wordt niet opgenomen)
Meld je aan voor de Meet-up Digitale Veiligheid door een mail te sturen naar teamadv@vng.nl