Een veelvoorkomende vraag de afgelopen periode is hoe we met elkaar in verbinding kunnen blijven, vooral gezien de spanningen rondom het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De dagelijkse beelden van het leed in Gaza en Israël raken iedereen, maar de manier waarop mensen hiermee omgaan verschilt enorm. Dit kan leiden tot onbegrip, ongemak en zelfs conflict. Movisie geeft vier adviezen voor verbinding als spanningen oplopen.
Een belangrijk advies is om het dicht bij jezelf te houden. Dit betekent dat je vragen over polarisatie terugbrengt tot je eigen invloedssfeer en je rol en verantwoordelijkheid binnen je organisatie en als individu onderzoekt. Door te focussen op wat je zelf kunt doen, kun je een verschil maken zonder je overweldigd te voelen door de omvang van het probleem.
Daarnaast is het tonen van empathie cruciaal. Dit houdt in dat je je eigen ideeën even parkeert en je inleeft in de ander. Door te begrijpen waarom iemand bepaalde gevoelens of standpunten heeft, kun je sociale onveiligheid en wij-zij-denken voorkomen. Dit is vooral belangrijk in situaties waar emoties hoog oplopen, zoals bij het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.
Het inzetten op dialoog in plaats van debat is ook een effectieve strategie. In een gestructureerde dialoog krijgen deelnemers de ruimte om hun perspectieven te delen zonder elkaar te overtuigen. Dit bevordert empathie en begrip, omdat mensen zich in elkaar kunnen inleven. Echter, dialoog is niet altijd de oplossing. Als de verschillen te groot zijn en de emoties te pijnlijk, kan het beter zijn om elkaar met rust te laten in plaats van kunstmatig verbinding te zoeken.
Tot slot kunnen leiders en rolmodellen een belangrijke rol spelen door een duidelijke norm te stellen voor respectvolle omgang. In gemeenschappen waar spanningen hoog oplopen, zoals rondom het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden, kunnen zij door hun voorbeeldgedrag bijdragen aan meer verbinding en begrip.
Het ESS heeft een handreiking opgesteld voor gemeenten over hoe zij om kunnen gaan met spanningen en polarisatie rondom het conflict in Israël en Palestijnse gebieden. De handreiking start met het inzichtelijk maken van de vier fasen van polarisatie. Bij elke fase wordt een korte beschrijving gegeven en stilgestaan bij tips over hoe te handelen. Het startpunt kan voor elke gemeente verschillend zijn: de ene gemeente zit bijvoorbeeld in fase 1, de andere gemeente in fase 3. Ook wanneer een gemeente zich in een latere fase van polarisatie bevindt, zijn de tips uit de eerdere fase(n) relevant voor het bevorderen van verbinding en dialoog in de lokale gemeenschap. In dat kader is er in de bijlage van de handreiking nog een praktische gespreksleidraad toegevoegd.