Op woensdag 3 juli organiseerden we een bijeenkomst over de steeds grotere verwevenheid van de online en offline wereld – en de risico’s die dat met zich meebrengt voor jongeren. Denk aan online uitbuiting, geldezels, seksueel grensoverschrijdend gedrag en de opkomst van hybride jeugdcriminaliteit.

Tijdens deze bijeenkomst – georganiseerd voor professionals binnen gemeenten, politie, OM, jongerenwerk en het sociaal domein – stond kennisdelen, bewustwording én handelingsperspectief centraal. Tijdens het plenaire gedeelte gaven Arun Jagram en Barbara van Croonenborgh ons een indringend beeld van de digitale leefwereld van jongeren. Ze benadrukten hoe belangrijk het is om als professional deze wereld te begrijpen, omdat veiligheid al lang niet meer alleen op straat speelt, maar ook online – en vaak in combinatie.

Daarna konden de deelnemers kiezen uit drie inhoudelijke workshops:
1. Hybride straatcultuur en online jeugdcriminaliteit
Joran de Jong liet ons zien hoe de preformance van een jongere online ook steeds bewezen moet worden offline. Hij nam ons mee in het online gedrag van rivaliserende jeugdgroepen. En online (straat)criminaliteit: de F-game en drugscriminaliteit. Tot slot gaf hij concrete handvatten voor de dagelijkse praktijk via de Routekaart Samenwerken bij Online Jeugdcriminaliteit

2. Aanpak uitbuiting geldezels
Een actueel en herkenbaar probleem onder jongeren, waar Senne Cullen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Leonie van der Meer, gemeente Vlaardingen en Robert de Rijcke van de VAR de aanwezigen stap voor stap voor stap meenamen in hoe je dit fenomeen zowel landelijk, regionaal als lokaal kunt aanpakken. 

3. Online seksueel geweld
Tijdens deze indrukwekkende workshop deelden Rivka Otten van Offlimits en Iris Knoops van Sociaal Veilig, hun kennis over digitale zedenproblematiek, signalen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag met de nadruk op Sextortion en hoe je als professional/opvoeder jongeren hierin kunt ondersteunen. 

Wat vandaag vooral duidelijk werd was dat jongeren geen onderscheid meer maken tussen online en offline. Voor ons als professionals ligt daar een duidelijke opdracht. Begrip, samenwerking en preventie zijn onmisbaar om hen weerbaar te maken in een wereld waarin grenzen steeds vager worden.