Het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelde samen met de Rijksoverheid het instrument Maatschappelijke Impact Afwegen (MIA), waarmee beleidsmakers met behulp van een prakitsch stappenplan (in een interactief pfd) bewuster om kunnen gaan met de potentiële impact van beleidskeuzes op maatschappelijke stabiliteit. U kunt het MIA hier vinden.

Rijksoverheid en Verwey-Jonker Instituut

Rijksoverheid en Verwey-Jonker Instituut

Het MIA kan worden gebruikt om gemeentebestuurders en -ambtenaren te helpen bij precaire beleidskeuzes. De MIA is een instrument voor een snelle weging van de impact van een beleidskeuze op maatschappelijke stabiliteit, sociale cohesie en onbehagen. Het helpt beleidsmakers om te bespreken wat de mogelijke impact van beleid is op hoe wij samen leven en wonen, op verschillen tussen groepen mensen en op hoe mensen zich verhouden tot de overheid. De MIA heeft een theoretische basis, maar biedt een praktisch stappenplan.

De MIA is gebaseerd op een literatuurstudie. Daarin worden verschillende vijf dimensies van sociale cohesie geïdentificeerd: gelijkheid, sociaal contact, sociale veiligheid, leefomgeving en vertrouwen. Vervolgens is de vertaalslag gemaakt naar een praktisch stappenplan. Het idee is om met een relevante selectie personen te komen tot een rijk gesprek, op basis van systematisch geselecteerde dialoogvragen. Het instrument is ontwikkeld om een spiegel voor te houden aan beleidsmakers en het gebruik ervan draagt bij aan een meer reflecterende en responsieve overheid.