Tussen straat en thuis - een project van het Jeugd- en Jongerenwerk van Kijk op Welzijn, in samenwerking met de wijkagenten en de gemeente Barendrecht. 

"Geldezels, ponypacks, runners en soldaten - hoe weet je als ouder waar het over gaat? Toch gebeurt er veel op straat. Denk aan criminaliteit zoals diefstal, intimidatie en drugsproblematiek. Dit kan niet alleen problemen veroorzaken voor de jongeren zelf, maar ook binnen gezinnen en het tast de veiligheid in de wijk aan." 

De afgelopen jaren signaleert de gemeente Barendrecht – net als andere gemeenten – een toename van risicogedrag onder jongeren. Denk aan schoolverzuim, invloed van straatcultuur, groepsdruk en in sommige gevallen beginnende of zelfs vergevorderde criminaliteit. Tegelijkertijd blijkt dat veel ouders en verzorgers hierover onvoldoende actuele kennis hebben, waardoor zij handelingsverlegenheid ervaren in hoe hiermee om te gaan.

Veel ouders herkennen signalen pas laat of voelen zich niet voldoende toegerust om hierover met hun kind in gesprek te gaan. Met Tussen Straat en Thuis wordt ingespeeld op de behoefte aan ondersteuning, informatie en verbinding. Het project richt zich op het informeren en versterken van ouders en verzorgers van jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar.

Elk kwartaal wordt in de gemeente Barendrecht een bijeenkomst georganiseerd voor ouders en verzorgers, met als doel inzicht te geven in de oorzaken en gevolgen van jeugdcriminaliteit. Tijdens deze bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan wat er speelt in de wijk, hoe het puberbrein werkt, en bieden de samenwerkende organisaties informatie over specifieke thema’s en praktische handvatten om het gesprek thuis aan te gaan.

De eerste bijeenkomst had als thema Drugs en Middelengebruik. Ouders en verzorgers kregen uitleg over verschillende soorten drugs en middelen, de effecten ervan, en hoe gebruik bij jongeren te herkennen is. Ook werden er handvatten aangereikt om hierover het gesprek aan te gaan.

De tweede bijeenkomst vond recent plaats en had als thema Handel en Ronselen. Er werd besproken hoe jongeren kunnen worden geronseld voor criminele activiteiten, hoe deze signalen vroegtijdig te herkennen zijn en hoe daar gezamenlijk op gereageerd kan worden. Daarnaast was er aandacht voor gedragsveranderingen bij kinderen en de invloed van opvoeding, sociale druk en online beïnvloeding.

In de nog komende bijeenkomsten staat het bieden van waardevolle inzichten en praktische tips aan ouders en verzorgers opnieuw centraal. Door samen te werken met ouders, professionals en partners wordt gebouwd aan een veilige leefomgeving voor jongeren in Barendrecht. Een mooi voorbeeld uit de regio!