Geldezels, ook wel money mules of katvangers genoemd, vormen een cruciale schakel in criminele netwerken en zijn onlosmakelijk verbonden aan gedigitaliseerde criminaliteit. Het zijn personen, vaak jongeren, die hun bankrekening en pinpas, al dan niet bewust, laten gebruiken voor witwasdoeleinden. Criminelen gebruiken de bankrekening van de geldezel om het geld van hun slachtoffers naar zichzelf door te sluizen. Het crimineel verkregen geld wordt in veel gevallen zo snel mogelijk contant opgenomen. Hiermee wordt het spoor naar de crimineel onderbroken, maar voor de geldezel is de pakkans 100%.

Op woensdag 13 november 2024 organiseert het Project integrale aanpak online fraude een online informatiebijeenkomst met als thema: Geldezel: dader, slachtoffer, debiteur of lid van een criminele organisatie? 

In de bijeenkomst wordt in 3 blokken het gesprek aangegaan met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de politie, Fier, LAVG, een gemeente en de Haagse Hogeschool. de bijeenkomst start om 10:00 en zal ongeveer tot 11:30 duren.

Mocht je hier interesse in hebben, meld je dan aan via deze link.