Het verkrijgen van een eerste beeld van de eventuele aanwezigheid van manifestaties van extremisme en ongewenste polarisatie vraagt om een nulmeting. Daarom heeft Berenschot, in opdracht van de VAR, een handleiding geschreven voor het uitvoeren van een quickscan Maatschappelijk Ongenoegen.

Een quickscan betreft een onderzoek naar de aanwezigheid van bepaalde sentimenten, trends en fenomenen in een onderzoeksgebied. Een quickscan is een beperkt onderzoek in tijd en diepgang, maar kan wel een beter licht laten schijnen op een fenomeen. Het is daarmee een onderzoek op hoofdlijnen waarbij de belangrijkste aandachtspunten worden benoemd. De onderzoeksresultaten kunnen aanleiding zijn voor bijvoorbeeld een uitgebreider en diepgaander onderzoek.

De quickscan bestaat uit vier stappen: voorbereiding, dataverzameling, data-analyse en rapportage. Bij elke stap wordt uitgebreid beschreven hoe de stap uitgevoerd moet worden. De quickscan bestaat deels uit openbronnenonderzoek. Ook al richt de quickscan zich niet op individuen, kan het zijn dat tijdens het openbronnenonderzoek persoonsgegevens worden aangetroffen. Hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Raadpleeg voorafgaand de privacy officer voor de richtlijnen.

Het document is te downloaden via onze kennisbank (onder het kopje praktische hulp) Het document staat achter de inlog, dus log eerst even in of vraag een account aan. 

Bij vragen over dit document kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar VeiligheidsAlliantie@rotterdam.nl