Verschillende organisaties in Nederland worden geconfronteerd met personen die zichzelf ‘autonoom’ of ‘soeverein’ verklaren. Zo ontvangen de Hoge Raad, de Belastingdienst, de Kiesraad, gemeentes en provincies duizenden brieven van burgers die zich nadrukkelijk buiten de samenleving proberen te plaatsen. Het onttrekken aan verplichtingen kan mensen in ernstige problemen brengen.
Personen die zich ‘soeverein’ noemen, geloven dat de Nederlandse overheid geen legitieme macht over hen uitoefent en dat ze zelf mogen bepalen of de Nederlandse wet- en regelgeving op hen van toepassing is. Op basis van een alternatieve opvatting van de rechts-geschiedenis beschouwen zij de huidige Nederlandse wetten als contracten die alleen van toepassing zijn wanneer ze daar zelf expliciet mee instemmen. Daarmee menen ze dat alleen zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Het afwijzen van de rechtsgrond voor bijvoorbeeld belastingen, verzekeringen en boetes kan verstrekkende gevolgen hebben. Schulden stapelen zich op en leiden tot confrontaties met deurwaarders en de politie. Tijdens zulke confrontaties wordt door de soevereinen geschermd met pseudo-juridische argumenten en fantasiedocumenten. In sommige gevallen gaat dit gepaard met bedreigingen, intimidaties en soms fysiek verzet.
Omdat er zorgen zijn over de ontwikkeling van deze beweging hebben de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gezamenlijk een analyse van dit fenomeen hebben ontwikkeld. Deze analyse gaat in op de ideologie van zelfverklaarde soevereinen en de belangrijkste narratieven die daaruit voortkomen, verdeelt de soevereinenbeweging in drie categorieën waarbij elke categorie wordt geanalyseerd, en beschrijft recente ontwikkelingen.
Door op deze link te klikken komt u terecht bij de analyse.