De VAR heeft een factsheet ontwikkeld, over mensen die zich soeverein verklaren, voor beleidsadviseurs OOV/ radicalisering binnen de gemeenten. Hiermee kunnen zij het gesprek met de interne eerstelijns professionals aangaan.

Toezichthouders, collega’s aan de balies, bij belastingen of onderwijs: verschillende onderdelen van de gemeentelijke organisatie kunnen te maken krijgen met soevereine inwoners. In veel gemeenten is er geen volledig beeld van de problematiek. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk signalen op te vangen in de organisatie en collega’s bewust te maken van deze beweging. Om deze collega's te informeren is een factsheet gemaakt. 

Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over mensen die zich soeverein verklaren. Maar wat betekent dat soeverein zijn eigenlijk en hoe kun je als gemeente hiermee omgaan? Soeverein betekent letterlijk zelfstandig of onafhankelijk. Dit is op zichzelf natuurlijk geen probleem. Dat wordt het wel als mensen die zichzelf soeverein noemen afstand nemen van de overheid en de samenleving. Sommige soevereinen erkennen de regels van onze maatschappij niet en geloven dat de Nederlandse wet- en regelgeving niet op hen van toepassing is en dat de overheid geen macht over hen mag uitoefenen. Vaak doen zij dit op basis van complottheorieën of desinformatie. Dit kan gevolgen hebben. In de eerste plaats voor soevereine inwoners zelf, maar mogelijk ook voor de veiligheid van de samenleving. Mensen kunnen hierdoor serieus in de problemen komen. Bijvoorbeeld als zij stoppen met het betalen van hun belastingen, de huur en de energierekening omdat zij menen dat zij dit niet meer hoeven te doen. Er zijn verhalen bekend van mensen die om die reden uit hun huis zijn gezet. We zien dat mensen schulden opbouwen, in isolement raken of dat hun kinderen niet meer naar school gaan. In het factsheet lees je meer over de soevereine beweging in Nederland, de achtergrond en haar handelswijze. Daarnaast biedt dit factsheet handvatten voor de professional om hiermee op een adequate manier om te gaan.

De factsheet is te vinden in de kennisbank (inloggen met een account is vereist)