Gezonde spanningen in de wijk? Of dreigt er polarisatie?
Een demonstratie voor vrede in Gaza of boze burgers die aan de poorten van het gemeentehuis rammelen. Wanneer spreek je van polarisatie en wanneer kom je in actie?
Met deze tool kun jij, samen met collega's aan de slag om (dreigend) gepolariseerde situaties uniform te duiden en te beoordelen. Dat is nodig om daarna beter te kunnen bepalen hoe te handelen. En om dit te verantwoorden. Ook is het een goede basis om het gesprek over een dreigend gepolariseerde situatie gestructureerd te voeren met collega's en (keten)partners.
Stel: je hebt als beleidsadviseur het gevoel dat er iets aan de hand is in jouw gemeente of wijk. Zo begint het heel vaak. Maar als we aan beleidstafels zeggen: ‘Het is onrustig in de wijk’, dan kun je daar niet zoveel mee. Dat kun je pas als je concreet maakt op basis van welke waarnemingen of signalen je dat stelt. Deze tool helpt om in kaart te brengen wat er precies aan de hand is. Aan de hand van 11 criteria bepaal je of die onrust reden tot zorg is, in welke mate er sprake is van polarisatie en of je er iets mee moet. Hiermee krijg je grip op de situatie. Daarna kun je kijken op wiens bordje het hoort en wie er aan zet is. De tool geeft niet aan wat je precies moet doen, dat bepaalt een gemeente immers zelf, maar wel óf je iets moet doen en hoeveel haast je daarmee moet hebben.
Via deze link krijg je toegang tot de tool. Lees voordat je begint eerst even goed de bijbehorende handleiding door!
Vergeet ook niet om de handreiking polarisatie te raadplegen. deze interactieve handreiking beschrijft aan de hand van vier thema’s (beleid & organisatie, signaleringsstructuur, preventie & repressie en deskundigheidsbevordering) wat gemeenten kunnen doen om een lokale aanpak op het thema polarisatie te ontwikkelen en/of te borgen. Ter ondersteuning worden diverse instrumenten en documenten genoemd die kunnen helpen bij het formuleren of herzien van de aanpak.
Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact met ons op