Autobedrijven kunnen interessant zijn voor criminelen. Onder andere door de mogelijkheid verboden goederen, zoals drugs, op te slaan en te vervoeren. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. In de regio Rotterdam werken overheidspartners daarom samen om georganiseerde criminaliteit in de automotivebranche aan te pakken en te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen?

Criminele beinvloeding van autobedrijven kan negatieve gevolgen hebben voor de eigenaar, medewerkers, klanten en omliggende bedrijven. Denk aan verwaarlozing van en schade aan een bedrijfpand. Bijvoorbeeld doordat het wordt gebruikt voor drugsproductie. Maar ook het risico op explosies en overslaande brand, bedreiging van medewerkers en een onveilig gevoel bij klanten. 

Hoe pakken we dit aan?

Voor het RIEC Rotterdam is de automotivebranche één van geprioriteerde branches waar zij haar focus op heeft. Dat betekent dat overheidspartners in de regio Rotterdam samenwerken om criminele invloeden op de automotive branche aan te pakken en te voorkomen. Dat doet zij onder andere door onderzoek te doen naar criminele fenomenen en gemeenten en politie te ondersteunen bij het uit uitvoeren van controles.

Daarnaast wordt er samengewerkt met brancheorganisaties en andere bonafide partijen om deze branche weerbaarder te maken tegen criminaliteit. Bijvoorbeeld door ondernemers te leren welke mogelijke signalen van criminaliteit zij kunnen melden en hoe zij dat (anoniem) kunnen doen. Tot slot draagt het RIEC Rotterdam bij aan een professionelere en effectievere aanpak door gemeenten. Onder andere door toezichthouders en boa's te trainen in het uitvoeren van integrale controles.