Mensenhandel is al jaren een prioritair thema voor het RIEC Rotterdam. Er is alijd veel aandacht geweest voor de vorm seksuele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten en dat moet afgedragen aan de uitbuiter. Ook de vorm arbeidsuitbuiting heeft de aandacht in de regio. Meerdere gemeenten treffen situaties aan die arbeidsuitbuiting doen vermoeden (slechte huisvesting, groot verloop, geen inschrijving)Daarbij spelen uitzendbureaus soms een faciliterende rol, zij opereren in die gevallen vaak als spin in het web. Het is niet altijd duidelijk of sprake is van ondermijnende criminaliteit, of ‘slechts’ van slecht werkgeverschap.
Het RIEC werkt op dit onderwerp nauw samen met de regionale bestuurlijk trekker mensenhandel en de regionaal beleidsregisseur mensenhandel van de VAR. Er wordt in dat verband gewerkt aan vijf opgaven uit het Regionaal Beleidskader Mensenhandel:
- Verbeteren zicht op aard en omvang.
- Bevorderen regionale samenwerking.
- Awareness, signaleren en melden.
- Aanpakken faciliteerders en mensenhandelaren.
- Preventie en zorg voor slachtoffers.
Daarnaast wordt in het kader vanhet RIEC handhavingsknelpunt illegale prostitutie de aanpak vanseksuele uitbuiting bevorderd. Ook bij andere thema’s, bijvoorbeeld in de context van het handhavingsknelpunt Recreatieparken en Jachthavens is er aandacht voor seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting.
Relevante documenten worden hieronder gedeeld en/of zijn in het dossier mensenhandel van de VAR te vinden.
LET OP: sommige documenten zijn van vertrouwelijke aard en alleen na inloggen beschikbaar.