Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Webinarreeks Radicalisering en Maatschappelijk Onrust

26 aug 2022

De VAR organiseert dit jaar een webinarsreeks op het thema Radicalisering en Maatschappelijke Onrust. Het eerstvolgende webinar is op donderdag 29 september van 9.30-12.00 uur en gaat over de signalering van radicalisering. 

Vooruitblik webinars

Donderdag 29 september 9.30 -12.00 uur.
Signalering van radicalisering: Onderbuikgevoel of werkelijkheid? 
Hoe meer informatie er bekend is bij professionals in de zorg, de veiligheid en het sociale domein, hoe beter ze beslissingen kunnen nemen. Maar hoe krijg je deze signalen binnen en hoe zorg je dat ze niet gebaseerd zijn op vooroordelen of halve waarheden?

Doelgroep: professionals die coördinator of deel zijn van een signaleringsnetwerk.

Donderdag 13 oktober 9.00 -12.00 uur. 
Extreemlinks – Een introductie. 
Deze training geeft in vogelvlucht een beeld over het extreemlinkse radicaliseringsproces. De ideologie, de geschiedenis en de huidige verschijning worden besproken. De focus ligt op anarchisme, antifascisme en communisme. Andere vormen van links activisme worden ook besproken, daar waar ze met extreemlinkse ideologie overlappen.

Doelgroep: professionals die gaan werken met actoren met een extreemlinks wereldbeeld of er signalen over moeten opvangen

Donderdag 10 november 9.30 -12.00 uur.
Rechts-extremisme:
De strijd beter vandaag dan morgen. In deze training wordt gekeken naar rechts-extremisme. Extreemrechts heeft terreurgroepen en bewegingen die oproepen tot een gewelddadige revolutie (zoals de Siege-cultuurgroepen en het ‘accelerationisme’). Deze training laat zien hoe rechtsextremisten naar de wereld kijken en geeft een inkijkje in hoe ze opereren.

Doelgroep: professionals die (gaan) werken met actoren met een rechtsextremistisch wereldbeeld of er signalen over moeten opvangen.

Donderdag 24 november 9.30 -12.00 uur. 
Complotdenken als wereldbeeld.
Tijdens de coronacrisis treedt het complotdenken in Nederland meer naar de voorgrond. Een van de verschillende gedachten hierbij is een geheime elite die de wereld zou controleren en de mensheid zou onderdrukken. Wat is het verschil tussen kritisch naar complotten kijken en problematisch complotdenken? En hoe treed je met zo iemand in gesprek?

Doelgroep: professionals die (potentieel) gaan werken met complotdenkers of er signalen over moeten opvangen.

 

Aanmelden 
Vooraf aanmelden per webinar en kan hier.