Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Save the date: Themadag tegengaan statelijke dreigingen 17 januari 2022

1 nov 2021

Op 17 januari 2022 organiseren de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de gemeente Rotterdam een 2e themadag voor gemeenten over het ‘tegengaan van statelijke dreigingen’. De dag staat in het teken van verdieping op dit belangrijke onderwerp waarbij de focus ligt op de lokale praktijk.

Met een divers programma wordt ingegaan op onder andere desinformatie, ongewenste buitenlandse inmenging, veiligheid bij buitenlandse dienstreizen, economische veiligheid en nog veel meer. Deze dag is een vervolg op de themadag die in januari 2020 is georganiseerd. Daarin is breed ingegegaan op de typen dreiging, welke ontwikkelingen gezien worden zien en hoe statelijke actoren proberen hun eigen belangen steeds meer centraal te stellen en daartoe ook middelen in te zetten die mogelijk onze nationale veiligheid raken. In deze tweede bijeenkomst volgt een verdieping.

Mocht u bij de vorige themadag niet aanwezig zijn geweest, dan biedt deze dag ook nog voldoende mogelijkheden om een eerste kennismaking met het onderwerp statelijke dreigingen te ervaren.

Datum: Maandag 17 januari 2022 van 09:30 - 17:00 uur

Locatie: Stadion Feijenoord Maasgebouw, Van Zandvlietplein 1, 3077 AA Rotterdam

Doel van deze dag

Samen met alle deelnemers wordt de verdieping gezocht. Dit betekent dat we scherper in gaan zoomen op de dreiging. Waar komt deze vandaan en wat kunt u ertegen doen? Zijn er voorbeelden binnen gemeenten van mogelijke statelijke dreiging en welke potentiële doelwitten kunnen we identificeren. Wat vinden we bijvoorbeeld van zogenaamde zusterstad-relaties met andere landen en onze gemeenten? Is het problematisch als inwoners van een gemeente als onderdeel van een gemeenschap onder druk worden gezet om geld te betalen aan het land van herkomst? En wat vinden we van grote investeringen en overnames van bedrijven die bepaalde technologie ontwikkelen? Deze en nog meer vragen komen ongetwijfeld aan bod. Net als de vraag wat we hier vervolgens tegen kunnen en willen doen. Hoe weerbaar zijn we dan eigenlijk? Na een plenair gedeelte worden de deelnemers tijdens diverse verdiepende workshops op een interactieve manier meegenomen in deelthema’s. Denk hierbij aan desinformatie (i.r.t. verkiezingen), economische veiligheid, ongewenste buitenlandse inmenging, cyberveiligheid, veiligheid bij buitenlandse dienstreizen en meer.

Voor wie?

Medewerkers van gemeenten en medewerkers van betrokken partnerorganisaties worden uitgenodigd voor deze themadag. De beoogde deelnemers voor de themadag zijn beleidsmedewerkers en –adviseurs op gebied van openbare orde en veiligheid, integratie, internationale zaken, economie en/of cyber resilience. U kunt ook denken aan inkoopmedewerkers, medewerkers bedrijfsvoering of medewerkers die betrokken zijn bij de veiligheid bij dienstreizen.

Meer informatie over het programma en inschrijving volgt. Noteer 17 januari alvast in uw agenda!