Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Landelijke Wapen Inleveractie

26 aug 2021

Tijdens de week van de Veiligheid van 11 - 17 oktober vindt de Landelijke Wapen Inleveractie plaats. Het CCV maakte een toolbox met o.a. communicatiemateriaal voor gemeenten. Dit is kosteloos te gebruiken en biedt de mogelijkheid er een lokaal tintje aan te geven.

Tijdens de Landelijke Wapen Inleveractie worden vooral jongeren aangemoedigd om hun steekwapens en (nep)wapens in te leveren bij de politie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseert de inleveractie en de landelijke communicatiecampagne. Demissionair ministers Grapperhaus en Dekker stuurden alle gemeenten op 10 mei jl. een brief waarin zij informatie verstrekten en gemeenten verzochten om deel te nemen.

Er is een draaiboek beschikbaar voor deelnemende gemeenten. Daarin wordt stapsgewijs uiteengezet welke voorbereiding nodig is om de inleveractie in samenspraak met de politie en het OM in de eigen gemeente te organiseren.

De communicatiecampgane is gericht op jongeren tussen de 12-25 jaar en hun sociale omgeving. De campagne is bedoeld om hen bewust te maken van de risico's van wapenbezit en hen aan te moedigen hun wapens in te leveren. De landelijke campagne wordt uitgevoerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt op dit moment ontwikkeld.

De lokale campagne wordt uitgevoerd door de gemeenten. In de toolbox van het CCV vind je al het materiaal dat je hiervoor kosteloos kunt gebruiken. Er is materiaal gericht op jongeren en op hun sociale omgeving (school, jongerenwerk en ouders). Een deel bestaat uit open bestanden. Gemeenten kunnen deze naar eigen smaak aanpassen en een lokaal tintje geven. De landelijke en de lokale campagnes gaan op maandag 13 september van start. 

De toolbox bevat verder informatie over de rol van de gemeenten binnen de landelijke aanpak Wapens en Jongeren, over de aanpak specifiek op scholen, in het uitgaansleven en online. Ook vind je er informate over wet- en regelgeving.

De Landelijke Wapen Inleveractie vormt onderdeel van het landelijk actieplan Wapens en Jongeren van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vanuit onze eenheid zijn de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk, Gorinchem, Nissewaard en Rotterdam hierbij actief betrokken.