Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Houd familie en vrienden met een ‘WhatsNep’ bij de les!

23 mei 2022

Herkennen uw ouders, oom, tante, buurman of buurvrouw WhatsApp-fraude? U komt erachter door hen via de veilige deze website een ‘WhatsNep’ te sturen.

 

Gevraagd wordt deze campagne zoveel mogelijk via de socials van gemeenten te verspreiden. Deze campagne is door de VAR en de gemeente Rotterdam ontwikkeld.  

Een ‘WhatsNep’ is een nep WhatsApp-bericht. Geen zorgen! Als ze op de nep-betaallink klikken, dan kost het ze geen geld. Ze leren juist waar ze op moeten letten door de echt-nep-quiz te spelen. De gemeenten in de regio Rotterdam proberen inwoners bewust te maken van oplichting via WhatsApp. Dit doen ze door inwoners ‘bij de les’ te houden. Het doel is de ontvanger van het nepbericht bewust te maken van de werkwijze van oplichters. Zo voorkomen we met elkaar dat ze in de echte val van criminelen trappen.

Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich voor als familie of vriend in nood

WhatsApp-fraude, ook wel hulpvraagfraude genoemd of ‘vriend-in-noodfraude’, maakt ook in de Rotterdamse regio veel slachtoffers onder voornamelijk 55+-ers. De oplichter stuurt veelal eerst een berichtje met de mededeling dat hij of zij een nieuw nummer heeft. ‘Hallo mam, ik heb een nieuw nummer!’ Het oude nummer kun je verwijderen.’ Vervolgens vragen ze geld over te maken. ‘Ik heb een openstaande rekening die ik voor vijf uur vanmiddag moet betalen. Kun jij het even voorschieten?’ Maak nooit geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk heeft gesproken. Op de website staan ook tips wat u kunt doen als u een WhatsApp-bericht krijgt met een verzoek om een betaling. Belangrijk is dat u contact zoekt met de bekende die het geld van u zou vragen. Dat kan door te bellen naar het (oude) bekende nummer van deze persoon of – nog beter – door te beeldbellen.

Voor meer informatie, neem contact op met var.rotterdam@politie.nl