Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

Grip krijgen op digitale ontwrichting? Ga aan de slag met het interactieve oefenpakket!

5 mrt 2023

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) hebben, om gemeenten te helpen zich voor te bereiden op een digitale crisis, een cyberoefenpakket ontwikkeld. Met deze laagdrempelige oefening kunnen gemeenten zelfstandig aan de slag. 

 

Wie doet wat in het geval van een crisis? Ondanks dat een incident of crisis vaak anders verloopt dan het crisisplan voorschrijft, is voorbereiding essentieel voor een snelle afhandeling en het beperken van mogelijke schade en cascade-effecten. Duidelijk inzicht in rollen, taken en verantwoordelijkheden maakt dit proces een stuk makkelijker.

In de verschillende modules van de oefening komen twee werelden samen, het digitale domein en crisisbeheersing. Hierin staan oefeningen voor het gemeentelijk beleidsteam. Ook wordt gekeken naar de samenwerking met de CISO, FG, de lokale driehoek en waar nodig zelfs regionaal operationeel team (ROT). De voorbereiding en de uitvoering van de cyberoefening is zelfstandig uit te voeren door het crisisteam van de gemeente. Alle benodigdheden (scenario, berichten, plan van aanpak) zitten in het pakket.

Voor vragen, neem contact op met Jelle Kuiper (jelle.kuiper@vng.nl).