Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website. 

21 juni VNG Meetup XL over Data, Digitale Veiligheid en Ethiek

22 mei 2023

Het kennisnetwerk Data en Samenleving organiseert samen met het VNG kennisnetwerk Digitale Veiligheid een meet-up over Data, Digitale Veiligheid en Ethiek. De gevolgen van een digitale samenleving en datagedreven gemeenten in het bijzonder vraagt om bewustwording en betrokkenheid van elke ambtenaar. Hoe maakt u verantwoord gebruik van data en technologieën? Hoe richten we onze organisatie in om de juiste ethische gesprekken te kunnen voeren? Hoe beschermen we onszelf tegen cyberincidenten en -criminaliteit?

Meer informatie over de bijeenkomst en de mogelijkheid om aan te melden vindt u hier.

De samenleving digitaliseert in een rap tempo. We genereren en gebruiken steeds meer data en technische mogelijkheden lijken oneindig. Chatbots als ChatGPT worden langzaam gemeengoed en ook gemeenten benutten de kansen van geavanceerde technologieën voor bijvoorbeeld dienstverlening en beleidsuitvoering. Digitalisering maakt ons ook kwetsbaar. We worden afhankelijk van data en informatiesystemen en er ontstaan spanningsvelden tussen verschillende publieke waarden zoals digitale privacy, weerbaarheid en economie. Ddos-aanvallen en datalekken blijven ons verrassen en we zijn allen op zoek naar antwoorden om ethische dilemma’s aan te pakken.

Daarom organiseert het kennisnetwerk Data en Samenleving samen met ons kennisnetwerk Digitale Veiligheid een meet-up over Data, Digitale Veiligheid en Ethiek.

Programma De gevolgen van een digitale samenleving en datagedreven gemeenten in het bijzonder vraagt om bewustwording en betrokkenheid van elke ambtenaar. Hoe maakt u verantwoord gebruik van data en technologieën? Hoe richten we onze organisatie in om de juiste ethische gesprekken te kunnen voeren? Hoe beschermen we onszelf tegen cyberincidenten en -criminaliteit? Meld u nu aan!

Het programma is volop in ontwikkeling. Bevestigde onderdelen zijn: Keynotes

• Remco Spithoven van het Saxion lectoraat Maatschappelijke Veiligheid over cybercrime en digitale veiligheidsbeleving.

• Prof. dr. ing. Bram Klievink van de Universiteit Leiden over de invloed van digitalisering en data op het openbaar bestuur.

• Dr. Stefan Buijsman van de TU Delft over verantwoord A.I. gebruik.

Workshops op de thema's data, digitale veiligheid en ethiek

• Digitale grondrechten en ethiek ingebed in de gemeente, praktijkvoorbeelden

• Basiskennis informatieveiligheid door de informatiebeveiligingsdienst (IBD)

• Workshop Digitale Veiligheid: Casus slimme laadpalen (Agenda Digitale Veiligheid) • Verantwoord cameragebruik in de openbare ruimte (IBDS)

• Impact Assessment voor Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) door het ministerie van BZK.

Aanmelden Aanmelden kan via het agenda-item van kennisnetwerk Data en Samenleving. Indien u geen lid bent, dient u zich eerst te registreren. Let op: er is beperkt ruimte, zet bij twijfel uw aanwezigheid op misschien. Deze meetup is enkel toegankelijk voor deelnemers werkzaam bij gemeenten of overige overheidsorganisaties.

Praktische informatie • Datum en tijd: Woensdag 21 juni 10.00 - 16.30 uur inclusief lunch en borrel (9.30 uur inloop) • Locatie: Mariënhof Amersfoort • U ontvangt later een uitnodiging met aangevuld programma. • Graag uw praktijkvoorbeeld delen in een workshop? Mail naar kennisnetwerkdata@vng.nl