Agenda

Webinar Herkennen en melden van signalen slachtoffers mensenhandel

Datum: 18 okt 2022 Locatie: Webinar Tijd: 10.00-12.00 uur

Op 18 oktober is het de Europese Dag tegen de Mensenhandel. In de hele week staan we met verschillende activiteiten (waaronder dit webinar) extra stil bij alle vormen van mensenhandel.

Mensenhandel is uitbuiting onder dwang, waarbij de dwang bestaat uit bijvoorbeeld bedreiging, geweld, chantage, misleiding of machtsmisbruik. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of gedwongen criminaliteit. Elke vorm kent zijn eigen signalen. Meestal gaat het bij mensenhandel om een combinatie van verschillende signalen.

Er wordt geschat dat er jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 slachtoffers van mensenhandel zijn in Nederland. Helaas is gemiddeld slechts één op de vijf slachtoffers in beeld. Soms zien slachtoffers zichzelf niet als slachtoffer of staan ze onder druk. Het herkennen en melden van signalen is daarom belangrijk om mensenhandel tegen te gaan.

Jouw rol 
Als gemeenteambtenaar ben je de ogen en oren van de gemeente. Dit kan gebeuren tijdens je dagelijkse werkzaamheden als baliemedewerker, handhaver, toezichthouder, inspecteur of beveiliger, maar ook als bijstandsconsulent, belastinginspecteur, leerplichtambtenaar, jongerenwerker, in de vluchtelingenopvang of als je op een andere manier in contact komt met inwoners. Je kunt dan in contact komen met mogelijke daders, slachtoffers of facilitators. Het is daarom belangrijk dat je signalen kan herkennen als mensenhandel.

In de voorlichting zullen daarom de volgende onderwerpen besproken worden: wat is mensenhandel? Welke vormen van mensenhandel zijn er? Wat zijn signalen? Wat kun je doen met deze signalen? Tussendoor zullen er casussen uit regio Rotterdam besproken worden.

Jij kunt dus een grote rol spelen in de aanpak van mensenhandel door het bewustzijn over het onderwerp te verhogen en door signalen te gaan herkennen en er wat mee te doen!

Aanmelden voor Webinar Herkennen en melden van signalen slachtoffers mensenhandel